Vaalien jälkeen odottivat kaikki kahden viikon aikana rästiin jääneet työt ja kertyneet uudet hommat. Takana on nyt myös messuviikonloppu Helsingissä, ELMAa, metsämessuja ja kädentaitoja. Merkittävin havaintoni messuilla oli, että moni jo lopettaneeksi luulemani kotimainen elintarvikkeiden tuottaja on edelleenkin olemassa ja tuottaa vanhoja tuttuja herkkuja. Niitä saa Turussakin, City Marketeista. Noista minun kannaltani varsin hankalissa paikoissa sijaitsevista automarketeista. Prismoista niitä ei saa, koska Prismoissa on jokin järjetön hankintasysteemi, joka estää kauppiaita ottamasta myyntiin asiakkaiden toivomia tuotteita, vaikka itsekin haluaisi. Ja sitten meillä puhutaan vapaasta markkinataloudesta.

Messuilla oli tietenkin esillä myös paljon luomutuotteita. Toivottomalta vaikutti luomun markkinointi suurten tehotuottajien varjossa. Meilläkin olisi käyttöä kuninkaallisille, niin voisimme saada luomun puolestapuhujaksi Englannin prinssi Charlesin kaltaisen kestojulkkiksen, joka on ollut luomun ja luonnonsuojelun asialla jo vuosikymmeniä. Ja hän ei vain puhu, vaan tekee bisnestä. Voittoja käytetään muun muassa hyväntekeväisyyteen. Charlesin bisneksistä kertoi eilinen Hesari. Itse törmäsin tähän luomuprinssi-ilmiöön muutama vuosi sitten Puolassa, jossa hän on ollut edistämässä luomumatkailua.

Eilisessä Hesarissa oli ajankohtaista metsäasiaakin. 13.11.1948 oli Metsätaloudellisessa aikakauskirjassa julkilausuma, joka muutti metsänhoidon käytännöt täydellisesti. Julkilausuman oli kirjoittanut kuusi metsätutkijaa, joiden nimet Hesarin jutun kirjoittaja Sampsa Oinaala häveliääsi jättää ilmoittamatta. Ennen tätä julkilausumaa metsälaissa mainittuna metsän hävittämisenä oli pidetty avohakkuuta. Julkilausuman jälkeen avohakkuusta tuli lähes ainoa sallittu metsänuudistusmenetelmä. Oinaala osuu naulan kantaa todetessaan, että osa teollisuuden puupulasta johtuu siitä, että Suomessa on melkoinen joukko metsänomistajia, jotka eivät suostu puuta myymään, jos ainoa tapa on avohakkuu. Ilmoitan kuuluvani tähän joukkoon. Minun puuni kasvavat kaikessa rauhassa, kunnes Suomessakin aletaan taas hoitaa metsiä eikä metsäteollisuutta. Norjassa avohakkuut on jo lopetetettu lähes kokonaan.