On kyselty oliko blogini vain kuntavaaleja varten. Ei ollut, täällä ollaan taas. Kuntavaalit kyllä sotkivat aikatauluni pitkäksi aikaa, kun käytin vaaleihin paljon työaikaa. Vaalien jälkeen oli sitten aika tehdä rästiin jääneet työt.

Sen jälkeen olikin vuorossa odottamaton projekti. Jouduin paikkaamaan vanhustenhoidon kunnallisten palvelujen aukkoja Jyväskylään. Niistä voisikin aloittaa vaikka oman bloginsa. Huh huh! Ja asiantuntijat sanovat, että pahin on vasta edessä, kun suuret ikäluokat alkavat jäädä eläkkeelle ja tulla vanhoiksi. Vai kävisiköhän niin, että heidän aikanaan ehkä vanhustenkin ihmisarvoa aletaan kunnioittaa ja sittenhän meidän vähän nuorempien onkin jo turvallista vanheta?

Asiantuntijoista tulikin mieleeni Hesarin tämänpäiväinen sunnuntaidebatti. Siinä Tommi Uschanov kirjoitti asiantuntijuudesta lähtökohtanaan brittiläisen politiikantutkijan Colin Hayn kirja Why We Hate Politics?  Hay on pyrkinyt kirjassaan osoittamaan monet vanhat käsitykset vääriksi, samoilla tilastoilla, joilla käsityksiä on perusteltu. Uschanov löytää Suomestakin monia uusia näköaloja rohkeasti aukoneita tutkijoita ja muita asiantuntijoita. Uschanovin lähtökohta on selvästi positiivinen, asiantuntijoita arvostava. Kritiikkiä saa osakseen "ministeriön virkamies", joka yhteenkään tosiasiaan viittaamatta esittää näkemyksensä asioista, ja häntä pidetään heti asiantuntijana.

Hesari on antanut jutun Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtasen luettavaksi. Ja miten kävi? Virtanen ei ymmärtänyt koko juttua. "En kuitenkaan osaa sitä kommentoida", toteaa Virtanen kommenttipyyntöön ja sen jälkeen kirjoittaa pitkän selityksen, josta todellakin tulee selväksi, että Virtanen ei ymmärtänyt lukemastaan jutusta yhtään mitään eikä ollut juurikaan tutustunut Uschanovin mainitsemien tutkijoiden tuotantoon, josta pääosa liittyy Virtasen ministeriön toimialaan. "En ymmärrä koko asiantuntijuuskritiikin perusteita", tiivisti Virtanen ymmärtämättömyytensä luettuaan Uschanovin jutun, jossa tämä ihmetteli suomalaisessa politiikassa vallitsevaa asiantuntijavihamielisyyttä.

Minusta tuntuu, että Uschanovin kritiikki osui kohdalleen enemmän kuin hän osasi kuvitellakaan juttua kirjoittaessaan.