YLE Radio 1:ssä oli tänään mainio ekorakentamisen ilta, josta selvisi paljon mielenkiintoisia asioita. Kuten niin usein mediassa, tässäkin oli haluttu ohjelman alkuun poliitikko munaamaan itsensä... anteeksi, antamaan asiantuntijalausunto. Tällä kertaa tähän rooliin oli höynäytetty Osmo Soininvaara. Ensi töikseen Soininvaara antoi synninpäästön kerrostaloasumiselle varsin heppoisin ja kestämättömin perustein. Kerrostaloasumisessa toki voidaan vähentää esimerkiksi lämmityskustannuksia henkeä kohti, mutta toistaiseksi tällaisia kerrostaloja on rakennettu Suomessa vain muutama. Normaalisti kerrostalot ovat varsinaisia energiasyöppöjä. Kerrostaloa on myös ilmeisen vaikea saada nollaenergiataloksi, plusenergiatalosta puhumattakaan. Plusenergiatalohan on talo, joka tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Esimerkiksi Ruotsissa niitä jo rakennetaan.

Yksi suomalaisen asumisen ongelma tuli parituntisen ohjelman aikana esiin moneen kertaan: suomalaiset päättäjät. Suomalaiset rakentamisen normit suosivat edelleenkin halpaa rakentamista ja energian tuhlaamista. Vuoden 2006 alusta voimaan tullut rakennusten energiatehokkuusluokitus on naurettavaa (itse)petosta. Saksassa A-luokkaan päästäkseen talo kuluttaa viidesosan energiaa suomalaiseen A-luokan taloon verrattuna, ruotsalainen talo kolmasosan.

Luokitukseen lienevät päässeet vaikuttamaan pienet suomalaiset talotehtaat, jotka rakentavat halvalla tai reiluilla voitoilla kehnoja taloja suomalaisille. Vientimarkkinoille niiden taloilla ei liene mitään asiaa. Tällaiset normit eivät pitkällä aikavälillä hyödytä ketään. Talotehtaidenkin etu olisivat tiukemmat normit, joiden mukaisia taloja voisi myydä naapurimaihinkin.

Talon energiatehokkuudessa ei ole kysymys vain ilmastonmuutoksesta, vaan myös asukkaan rahoista. Kalliimpi ostohinta tulee maksetuksi takaisin pienempänä energialaskuna alle kymmenessä vuodessa ja sen jälkeen asuminen vie entistä pienemmän osan asukkaan tuloista. Vuokrataloyhtiöt ovat tämän jo huomanneetkin: voitot kasvavat energiatehokkaita taloja rakentaen, kun vuokraa voidaan periä yleisen tason mukaisesti, mutta kulut ovat tavallista pienemmät.