Turun rakennusperintöohjelman valmistelu on käynnistynyt ympäristö- ja kaavoitusvirastossa, kertovat kaupungin nettisivut tänään. "Rakennusperintöohjelman tarkoitus on asettaa päämäärät rakennetun kulttuuriympäristön hoidolle, antaa paikallisiin olosuhteisiin sovitetut kehykset johdonmukaiselle rakennussuojelulle sekä muotoilla rakennusperinnön ja uudisrakentamisen ihanteiden asianmukaisen yhdistämisen periaatteet", kerrotaan kaupungin tiedotteessa. Ohjelma otetaan käyttöön vuonna 2011, jolloin Turku toimii Euroopan kulttuuripääkaupunkina.

Uutista lukiessa tulee kaksijakoinen olo. Jo oli aikakin, on ensimmäinen ajatus. Sitten tulee mieleen turkulainen perinne arvorakennusten hävittämisessä. Tulevatko seuraavat kolme vuotta olemaan tämän perinteen huipentuma, kun kaupunkia laitetaan kulttuuripääkaupunkiaseman vaatimaan kuntoon? Monien mielestä keskustan viimeiset vanhat rakennukset ovat arvottomia röttelöitä. Meneillään on useita taisteluita kauniiden vanhojen puurakennusten puolesta keskusta-alueella. Juuri muuallahan ei kaupungissa vanhoja rakennuksia olekaan.

Kaskenkatu 15a:ssa on uusi uhanalaiseksi joutunut kohde, joka on hiljattain siirtynyt Stiftelsen Eschnerska Frilasarettetin omistukseen. Tontin kadunpuoleisella osalla on 1831 valmistunut muurarinkisälli Gustaf Sandbergin rakentama yksikerroksinen asuinrakennus. Tontin sisäpuolella, kadulta katsoen vain osaksi näkyvillä on rakennusmestari Frans Eero Luodon vuonna 1912 rakennuttama kaksikerroksinen asuintalo, jossa on 13 asuntoa. Tämä rakennus on edelleen asuttuna. Talossa on arkkitehtonisesti mielenkiintoisia yksityiskohtia, muun muassa koristeellisiin porraskäytäviin ullakon läpi valoa tuovat kattoikkunat ja hienoja kaakeliuuneja. Lisäksi tontilla on erillinen piharakennus, jossa on ollut pesutupa. Viihtyisällä pihalla on vielä oman osoitteensa saanut leikkimökki.

1275308.jpg
Kaskenkatu 15a nähtynä kadun yli keskustasta päin tullessa.

1275309.jpg
Näkymä portinpielestä pihalle.

1275311.jpg
Pihanäkymä.

1275314.jpg
Pihanäkymä Kaskenkadulle päin, vasemmalla oleva kivitalo on Turunmaan sairaala (Åbolands sjukhus).

Vajaa viikko sitten Turku julkisti myös ehdotuksen kaupungin arkkitehtuuripoliittiseksi ohjelmaksi. Siitä kerrotaan nettisivuilla näin: "
Se käsittää kaupungin tavoitteet ja toimintapolitiikan rakennetun ympäristön laadun parantamiseksi. Tavoitteena on kehittää Turusta entistä parempi ja vetovoimaisempi eurooppalainen moderni ja historiansa tunteva kaupunkiympäristö."  Moderni ja historiansa tunteva... mitähän tuosta pitäisi ajatella? Ehkä nyt on tarkoitus tutkia historialliset rakennukset ennen niiden purkamista? Ennenhän ne on kuulemma vain purettu tai jyrätty katujen pohjaksi. Kaskenkadun allakin on ollut 1200-luvulla perustettu Turun Pyhän Olavin luostari.
Toivon epäluulojeni osoittautuvan aiheettomiksi ja että Turku todellakin olisi nyt valmistautumassa astumaan eurooppalaisten kulttuurikaupunkien joukkoon. Ohjelmaluonnos on myös netissä, linkki siihen on tuon uutisen lopussa.

1275331.jpg
Transilvanian Sibiussa (unkariksi Nagyszeben, saksaksi Hermannstadt), Romaniassa vanhaa keskustaa kaunistettiin keväällä 2006 viime vuotta varten, jolloin kaupunki oli Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Sibiun satoja vanhoja rakennuksia katsellessa on vaikea uskoa, että kaupunki on vain hiukan Turkua vanhempi. Kuva: Keijo Luoto 28.4.2006