Reilu kuukausi edellisestä kirjoituksestani tarkoittaa sitä, että olen ollut suuren osan kesästä maalla verkkojen ulottumattomissa. Nyt yritän pysyä viikon kaupungissa ja vuodatella vaivaamaan jääneet asiat kerralla. Väliin tulee taas kuvaraportteja mielenkiintoisista kohteista. Mutta tänään aloitan politiikasta.

Vanhoilla poliitikoilla on usein edessä ammatin vaihto. Paavo Lipponen on palannut putkimiehen hommiin, joista hänellä on aikaisempaakin kokemusta. Lipposen toimeksiantoon kuuluu Venäjältä Saksaan suunnitellun kaasuputken ympäristöluvan käsittelyn nopeuttaminen Suomen ympäristökeskuksessa. Lipponen on siis ottanut ulkolaiselta virmalta työn, jonka tarkoitus on rasvata Suomen viranomaisia. Toimeksiannon antaminen ja sen vastaanottaminen tarkoittanevat, että sekä kaasuputkiyhtiö että Lipponen uskovat viranomaistoiminnan nopeuttamisen olevan mahdollista. Koska Lipposen meriitit ovat politiikan alalla, voinee päätellä, että kyseessä on poliittinen operaatio. Ovatkohan käytössä perinteiset menetelmät, joista viime aikoina on alettu käyttää myös termiä sukarointi?

Ulkoministeri Stubb on laajentanut toimenkuvaansa ja ryhtynyt ulkokulttuuriministeriksi. Uusi ura on alkanut lupaavasti, sillä hän on jo saanut järjestetyksi, että Sofi Oksanen saa esiintyä Pietarissa järjestettävässä suomalaista runoutta esittelevässä tapahtumassa. Oksanen ei tosin ole runoilija, mutta on luvannut tapahtumaa varten kirjoittaa runoja. Tunnetuksi Oksanen on tullut kirjoitettuaan romaanin Viron Neuvostomiehityksestä. Epäilemättä Oksanen tulee herättämään keskustelua Venäjällä, sillä hänellä on voimakas taipumus esittää reippaasti yleistettyjä kannanottoja lajitovereistaan. Esimerkkejä voi kuunnella vaikkapa huomenna radiosta:
Nadjan huone.
YLE Radio 1  maanantaina 25.8.2008 kello 14:03 - 14:58
Kärsimykset pesivät muistissa. Kirjailija Sofi Oksanen Nadja Nowakin vieraana. Uusinta toukokuulta 2008.
Tai Radio Peilistä jo ensi yönä kello 1.02.  YLEn arkistosta löytyy myös ohjelma, jossa Oksanen kertoo romaanistaan: http://areena.yle.fi/toista?id=1273238