En muistanut blogia aloittaessani varoittaa, että tästä saattaa tulla varsin visuaalinen kokemus. Eilen illalla - tai pitkälti aamupuolta se jo oli - lumisateen loputtua läksin katselemaan miltä jouluinen joulukaupunki Turku näyttää. Georgian ortodoksithan viettivät presidentinvaaliensa jälkeen joulua eilen, Suomen Turkuunkin satoi lunta.

Kävelyni alkoi kotinurkilta Aurajoen rannasta:
1195759.jpg
Tämä näkymä on Tuomaansillan pielestä Rautatiesillalle päin. Oikealla, joen vastarannalla on tällä kohdalla Turussa paljon keskustelua herättänyt ns. Jokikadun kiinteistö:
1195751.jpg

Tuomaansillan alta keskustaa kohti lähdettäessä avautuu tällainen näkymä:
1195762.jpg
Puinen kävelytie on tarkoitettu vain kesäkäyttöön, joten sitä ei hoideta talvella ja juuri nyt tuoreen lumen alla oleva jääkerros on vaarallisen liukas.

Tuomaansiltahan tuli rakentamisvaiheessaan kuuluisaksi erityisesti siitä, että tammikuussa -99, kun siltaa valettiin (kestämään sata vuotta,kertoi paikallislehti), Aurajoesta lähtivät jäät ja veivät valun alta tukirakennelmat. Lopputuloksena oli turkulaisen sillanrakennusperinteen mukainen notkosilta, jo kolmas lajiaan. Tämäkin moka korjattiin pikaisesti, joten nyt silta on aivan normaalin näköinen:
1195777.jpg
Kuva on siis otettu jonkin matkaa edellisestä paikasta kaupunkiin päin. Taustalla näkyy Rautatiesilta, jota pitkin Helsinginjunat kulkevat. Rautatiesillalla kulkee myös kävelysilta, jota VR yritti muutama vuosi sitten huonolla menestyksellä sulkea, turvallisuussyistä. Turkulainen kansalaistottelemattomuus voitti ja yön tunteina päivisin paikalleen hitsatut verkkoaidat leikattiin lukemattomia kertoja auki. Sen jälkeen siltaa on saanut käyttää. Tosin VR kaivoi molempiin päihin ikävät kuopat, joiden minun on hyvin vaikea nähdä millään tavalla parantaneen sillan turvallisuutta.

Kävely jatkuu varovasti jäisellä puusillalla... taas katse taaksepäin ja näkymä on tällainen:
1195769.jpg
Kuvassa näkyy Raunistulan kuuluisa viljavarasto, joka tulee katoamaan maisemasta, itse asiassa osia siitä on jo hiljalleen kadonnutkin. Tästäkin varmasti vielä keskustellaan.

Jonkin matkaa eteenpäin ja katse joen yli kohti Åboa:
1195764.jpg
Joen takaa löytyy muun muassa Piispankadun varrelta arkkipiispan lisäksi paljon Åbo Akademin rakennuksia, kuvan rakennus tosin on muuten vain kaunis vanha puutalo. Myös läheisellä Tehtaankadulla ÅA:lla on tiloja runsaasti vanhoissa teollisuusrakennuksissa ja uudisrakennuksissa. ÅA on kiitettävästi harrastanut kierrätystä tilankäytössään, tähän aiheeseen palaan vielä kuvien kanssa myöhemmin. Mutta nyt eteenpäin:
1195766.jpg

Reitin loppuosuudella käväistään Yliopistonkadun alkupäässä, ja ellei eksytä kaupungin pääkadun houkutuksiin, voidaan palata jokirantaan viimeiselle osuudelle, rappuja alas tai reilusti persmäkeä näin talvisaikaan. Liikuntaesteiset kiertäkööt korttelin ympäri. Vastarannalla nähdään Turun tuomiokirkko ja se Suomen kaunein joulukuusi. Sitä on poikettava katsomaan lähempää:
1195754.jpg

Komeastihan kuusi kulutusjuhlaa edustaa. Takaisin joen yli:
1195750.jpg
Näkymä Tuomiokirkkosillalta alavirtaan. Oikealla rannalla on alkamassa reunakiveyksen kunnostus, vasemmalla se on jo tehty. Turku valmistautuu vuoteen 2011.

Matka jatkuu kohti keskustaa, tässä näkymä matkan varrelta Brahenkadulta:
1195773.jpg
Vartiovuorenmäellä olevassa tähtitornissa Turun taidemuseo oli evakossa remontin ajan, joten rakennus on tullut monille tutuksi. Sen jälkeen rakennus on ollut politiikan pelinappulana, mutta siitä ei enempää tällä kertaa.

Joulumielellä eteenpäin Yliopistonkatua pitkin, torin ohi:
1195753.jpg
Turun joulukatu Suuren Kulutusjuhlan jälkeen 8.1.2008 kello 2.10.

Kaikki kuvat © Keijo Luoto 8.1.2008