Vanhanen ja Microsoft

Viikko sitten kritisoin pääministeri Vanhasen ryhtymistä Microsoftin kaupparatsuksi. Kritiikkiä on sen jälkeen tullut muiltakin tahoilta. Suomen open source -keskus COSS julkisti asiasta tiedotteen 22.1.2008 otsikolla "Microsoftin taktiikka vahingollinen Suomelle - Valtiojohdon puolustettava vapaata kilpailua IT-alalla me euroa viikossa". 24.1. julkaisi nimimerkki Elias blogikirjoituksen, jossa hän kertoo kokeilujensa osoittaneen, että Microsoftin Live@Edu-järjestelmä ei vastoin Microsoftin lupauksia näytä suinkaan olevan käyttöjärjestelmäriippumaton. Samana päivänä julkaistiin Jyväskylässä ilmestyvässä Keskisuomalaisessa rehtori Risto Rönnbergin kannanotto asiaan otsikolla "Microsoftin lahjoitus ei kestä syvempää tarkastelua".

Wahlroos, Enso ja Nokia

Hesarissa tänään 25.1. on Sammon ex-taistolainen konsernijohtaja Björn Wahlroos kertonut, että Nokian Bochumin tehdas olisi pitänyt lopettaa jo 1990-luvun alussa, samoin Enson Kemijärven tehdas jo yli kymmenen vuotta sitten. Wahlroos sanoo, että yrityksellä on "vain yksi suuri vastuu yhteiskunnalle. Se on toimia niin tehokkaasti ja osakkeenomistajien kannalta kannattavasti kuin mahdollista". Näin voidaan varmasti osakeyhtiölaista johtaa ja tämä pätee myös pörssiyhtiöihin, joissa valtio on osakkeenomistajana. Edes Suomen hallitus ei voi lähteä rikkomaan lakia. Kansalaisten tarvitsema turva jää julkiselle sektorille, kuten Wahlroos toteaa. Suomessa nyt vain on päädytty tällaiseen yhteiskuntajärjestelmään, kuten muuten naapurimaassa Venäjälläkin nykyään.

Wahlroos kertoo ensimmäisestä käynnistään Neuvostoliitossa vuonna 1973, jonka seurauksena hän karisti kaikki sen suuntaiset ajatukset taakseen. Itse kävin Neuvostoliitossa vuonna 1979 ja mitä ilmeisimmin tein samanlaisia havaintoja kuin Wahlroos. Päätin olla palaamatta tähän valtioon. En sen vuoksi, että Neuvostoliiton ideologiassa olisi ollut pohjimmiltaan vikaa. Ideologian perusteet olivat ja ovat oikein hyvät, sen sijaan niiden toteutus oli Neuvostoliitossa täysin epäonnistunut. Ei pelkästään omasta syystään, olihan "vapaa maailma" apostolinsa USAn johdolla jatkuvasti pitänyt Neuvostoliittoa kauppasaarrossa, joka olennaisesti rajoitti sen teollisuuden kehittymismahdollisuuksia. Nykyisellä Venäjällä olen käynyt parikymmentä kertaa, mutta en ole havainnut, että ihmisten olot siellä olisivat Neuvostoliiton ajoista parantuneet. Tähän asiaan palaan lähiaikoina.

Nyt niin Neuvostoliiton raunioilta noussut Venäjä kuin Suomikin ovat vahvasti amerikkalaistuneita monikansallisten yritysten temmellyskenttiä, mutta molemmilla tuntuu olevan vaikeuksia sopeutua tähän liike-elämän vapauteen. Ei vapaata markkinataloutta toki ole luotukaan hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi.

Kolme euroa viikossa

Kun Hesari vielä eilen otsikoi ilmastonmuutoskustannukset suurin luvuin, on tämän päiväiseen juttuun löytynyt huomattavasti ihmisläheisempi näkökulma. EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso on laskenut energia- ja ilmastopaketin maksavan henkeä kohti vain kolme euroa viikossa.  Se on niin pieni kustannus, että väitän Suomessa jokaisella olevan siihen varaa.