Kuluneen viikon lehtien parasta antia tarjosi 5.3. Hesarin yleisönosastolla Pentti Linkola Kemijärven sellutehtaan lopettamisen innoittamassa kirjoituksessaan. Tämä Pentille iloinen uutinen oli saanut jälleen hänen tyyliinsä sitä säihkettä, jota siinä runsain mitoin oli vielä hänen nuorena miehenä kirjoittaessaan kirjaansa Unelmat paremmasta maailmasta. "Nyt luonnon ja elämän ystävä rukoilee, että Stora Enso kestäisi lujana järjissään ja panisi todella lopullisesti putiikkinsa kiinni Kemijärvellä, jotta raadellut metsät edes Koillis-Suomessa ehkä pääsisivät toipumisen alkuun", aloittaa Pentti Hesarin kirjoituksensa.

Peter Lodenius kirjoittaa Nyt Tid-lehden pääkirjoituksessa tänään Kosovan itsenäistymisestä. Aivan oikein: Kosova on tämän albaniankielisen maan omakielinen nimi. Yleensä käytetty muoto Kosovo on serbiaa, aluetta hallitsemaan pyrkineen isomman naapurin kieltä. Suomi kuitenkin tunnusti tänään Kosovon tasavallan itsenäisyyden. Olisikohan aika myös päivittää tuoreen valtion suomenkielinen nimi? Eihän Gruusiaakaan enää käytetä suomen kielessä.

Kosovan hidas itsenäistyminen kuvastaa hyvin pienten kansojen asemaa suurempien puristuksessa. Ja kun on niin pieni kuin Kosova, ei alistajankaan tarvitse kovin iso olla. Kosova on kuitenkin entisen Jugoslavian alueista se, jonka itsenäistyminen olisi ollut loogisinta heti ensimmäisenä, koska sen kieli ei ole mitään sukua muille entisen Jugoslavian kielille, joiden puhujat helposti ymmärtävät toisiaan, ja valtaosa kosovalaisista myös on islaminuskoisia toisin kuin alueen eteläslaavit, joiden keskuudessa Serbiassa ortodoksisella kirkolla on vahva asema, Kroatiassa ja Sloveniassa katolisella kirkolla. Bosnia-Hertsegovinassa kristittyjä ja islaminuskoisia on molempia noin 40 prosenttia väestöstä.

Hesarin nimetön pääkirjoittaja käsittelee tänään epäonnistunutta lakia lapsipornon suojelemiseksi. Lain ongelmat ilmeiset ja poliisi on jo luvannut täsmentää toimintatapojaan, mutta tämä ei kaikkia ongelmia poista. Kehnoa lakia puolustavan viestintäministeri Suvi Lindénin eroa vaativilla juuri nyt 13 392 ihmisellä on hyvät perusteet vaatimuksilleen. Eräs adressin allekirjoittajista ilmaisi ongelman kauniisti: "Kun lusikalla on annettu niin kauhalla ei voi ottaa!!"

Vihreän langan pääkirjoituksessa Elina Grundström kirjoittaa sananvapauden sankareista kuluneen viikon tapahtumien perusteella. Sananvapauden sankareita ovat hänen mukaansa ne kymmenet kansalaiset, jotka tänäänkin harmistuvat itseensä kohdistuvasta virheellisestä tai epäreilusta julkisuudesta, mutta päättävät, että antaa olla. Tällaista sankaruutta Grundström odottaa myös pääministeri Matti Vanhaselta. Pääministeri ehkä voisikin asemansa vuoksi tällaista sankaruutta osoittaa, mutta pitäisikö siihen alistua myös tavallisen kansalaisen, jos joutuu julkisuudessa epäreilusti kohdelluksi? Minun mielestäni ei pitäisi. Kiusaamista ei pidä hyväksyä missään olosuhteissa.