Tämä päivä vierähti Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän järjestämässä Luonnon- ja maisemanhoito - maaseudulle lisää yrittäjyyttä ja vetovoimaa-seminaarissa. Seminaarin avaussanat lausui kansanedustaja, Luonnonvarainneuvoston puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen pohdiskellen muun muassa maaseudun pusikoitumista. Monin paikoin maalla ajaessa tuntuu, kuin liikkuisi vihreässä tunnelissa eikä Järvi-Suomessakaan näe enää vettä juusi missään. Ihan samaa ihmettelin kesällä ajaessani Helsingistä Mikkeliin ja edelleen Savonlinnaan. Eipä juuri järviä näkynyt. Tiilikainen pohti myös sitä, milloin kaikki pientareilta niitettävä massa tullaan saaman hyötykäyttöön, vaikka energian raaka-aineeksi. Tämähän olisi hyvinkin helppoa toteuttaa esimerkiksi biokaasureaktorilla, jollaista jossain TV-ohjelmassa näytettiin Intiassa käytettävän jo vuosikymmeniä sitten. Talon takana oli suuri säiliö, maahan upotettuna, johon koottiin biojäte ja säiliöstä johti kaasuletku keittiöön. Joutomailta niitettävää biomassaa löytyisi huomattavat määrät kaupunkienkin alueilta, jolloin kuljetusmatkat eivät tulisi kohtuuttoman pitkiksi.

Johtaja Arto Jurttila Tapiola-ryhmästä käsitteli seminaarissa yritysten yhteiskuntavastuuta. Yhteiskuntavastuun hän katsoi tarkoittavan sitä, että yritys tekee enemmän kuin laki määrää. Perinteisesti yhteiskuntavastuuta on tarkasteltu sosiaalisesta ja taloudellisesta näkökulmasta, uutena on tullut mukaan ekologinen näkökulma eli ympäristöasioista huolehtiminen. Vaikka Jurttila mainitsi yleisimpien yritysten yhteistyötahojen ympäristöasioissa olevan BirdLife Suomi, WWF ja Suomen Luonnonsuojeluliitto, hän valitteli, ettei aikaisemmin ole ollut tarjolla mitään ympäristönsuojeluprojektia, jota yritykset olisivat voineet sponsoroida. Niinpä Tapiola on nyt lähtenyt tukemaan Luonnonsuojeluliiton uutta projektia, Löydä Luonto Läheltäsi, joka onkin hieno projekti, naapurini sai töitä. Kysymyshän on tietysti myös siitä, että sponsorit haluavat näkyä eikä vaikkapa harvinaisen kotilon elinympäristön suojelulla taida olla kovin suurta uutisarvoa. Mutta mikäs siinä. Jos yritys saa hiukan mainosta siitä, että tekee jotakin ympäristön hyväksi vaikkei ole ihan pakko, niin hyvähän se on. Se saattaa ainakin hiukan hidastaa sen pakon tuloa.

Palaan seminaarin antiin myöhemmin, mutta huomenna on vielä toinenkin mielenkiintoinen seminaari. Ja viikonlopun vietin mielenkiintoisessa kohteessa Turun lähisaaristossa. Seuraa vuodatusta lähipäivinä.

Uutispäästö

Kunnallisvaalien ehdokaslistat jätettiin tänään. Vihreät lisäsivät ehdokkaidensa määrää 18 prosenttia. Täysi ehdokaslista saatiin suurimpiin kaupunkeihin. Minäkin olen mukana, Turussa tietenkin.