Nokia on saanut saksalaiset raivostumaan päätöksellään siirtää tuotantoaan Romaniaan. Reaktio on jossain määrin käsittämätön, kun ottaa huomioon Saksan pitkän historian EU:n rakentajana. Unionin tavoitteenahan on nimenomaan poistaa liikkuvuuden esteitä talouden toimijoilta. Saksalaisille on vain pakko todeta: sitä saa mitä tilaa.

Totta kai tämä sama tilanne on edessä Suomessakin ennemmin tai myöhemmin. Todennäköisesti ennemmin. EU voidaan nähdä yksilöidenkin kannalta hyvin positiivisena ilmiönä: se edistää kansalaisten taloudellista tasa-arvoa. Tämän saman asian kääntöpuolestahan kirjoitin jo aikaisemmin. Suomessa ei tunnuta pitävän maahamme tulevista romanialaisista kerjäläisistä. Nokia on nyt ottanut aimo askeleen tämän ongelman hoitamiseksi tarjoamalla romanialaisille työtä, Romaniassa. Juuri näinhän taloudellista tasa-arvoa edistetään.

Pitemmän päälle lisääntyvä taloudellinen tasa-arvo rajallisessa maailmassa tarkoittaa sitä, että yhä useampien rikkaiden maiden kansalaisten elintaso tulee laskemaan maailman köyhän enemmistön elintason noustessa. Ei ole mahdollista, että kaikilla maailman ihmisillä olisi suomalainen elintaso. Yksinkertaisesti siitä syystä, että jos kaikkialla aletaan maksaa suomalaista minimipalkkaa, hinnat nousevat niin korkeiksi, että olemmekin saman tien köyhiä. Emme saa palkallamme enää sitä mihin olemme tottuneet. Niin kauan kuin palkat eivät ole tasoittuneet, teollisuus siirtää tuotantoaan halvempiin maihin. Rikkaissa maissa yhä useampi jää vaille työtä, köyhissä maissa yhä useampi saa työtä. Vaikutus on aivan sama, tuloerot ovat kaventuneet, vain työttömyys jakautuu entistä tasaisemmin.

Suurin osa maailman ihmisistä ei ole koskaan ollut palkkatöissä. Kun globalisaatio etenee, työ jakaantuu ihmisten kesken tasaisemmin, kuten työttömyyskin. Kun työ rikkaissa maissa vähenee, on vaihtoehtoina joko työn jakaminen tasaisemmin tai köyhyyden ja kerjäläisten lisääntyminen.

Mutta on yksi taho, jossa rikastuminen jatkuu maailman muuttumisesta piittaamatta: suuren monikansalliset yritykset, jotka kuorivat kerman päältä kaikkialla. Ne siirtyvät entistä liukkaammin sinne, missä tuotot ovat parhaat. Maailma on nyt niitä varten viritetty.