Päivän paikallislehti pääkaupunkiseudulta kertoi kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen ryhtyneen järkivihreäksi ja tukemaan syöttötariffeja. Jo otsikoista heräsi kysymys, että uhkaakohan nyt kokoomuksella bisnekset kärsiä. Uutisen lukeminen vahvisti, että tästähän nyt todella onkin kysymys eikä mistään linjanmuutoksesta. "Voisimme tukea sitä, joka edullisimmalla hinnalla lupaa tuottaa vaikkapa tuulivoimaa tietyn määrän. Saksassa takuuhinnan saa riippumatta siitä, kuinka paljon sähkö tuottaa, mikä on kuluttajalle epäedullista ja kansantaloudellisesti hölmöläisen hommaa", sanoi Katainen Hesarin mukaan.

Kuulostaa järkevältä, mutta vain suuren tuottajan näkökulmasta. Noilla rajauksilla voidaan taata energiantuotannon pysyminen muutaman monopolin erittäin tuottoisana bisneksenä, jossa ei ole todellista kilpailua. Sillä voidaan myös pitää pienet tuottajat kokonaan markkinoiden ulkopuolella. Saksan malli, jossa syöttötariffi on kaikille sama tuotannon määrästä riippumatta, antaa mahdollisuuden kenelle tahansa ryhtyä sähköntuottajaksi, siis saada työtä ja toimeentuloa energiantuotannosta sen sijaan, että olisi vain ison firman maksava asiakas. Saksassa on esimerkiksi yksityisiä tuulivoimaloita viljelijöiden omilla pelloilla. Malli tukee monenlaista pienimuotoista energiayrittäjyyttä.

Tässä tapauksessa Kataisen järkivihreys on siis mitä kovinta bisnestä ilmastonmuutoksella. Maksajiksi hän haluaa meidät kaikki, voitot kertyisivät entiseen tapaan muutamille suurille yrityksille. Kansantalouslaskelmissaan Katainen on tietenkin oikeassa: suurilla yksiköillä tuottaen voidaan saada edullisempaa sähköä ja suuremmat voitot kuin pienillä. Pienet tuottajat eivät olisikaan mukana tahkoamassa pikavoittoja, vaan hankkimassa elantonsa työtä tekemällä esimerkiksi kotimaisen bioenergian tuotannossa. Kataisen mallissa työvoimakulut, siis työntekijöiden määrä, pyritään minimoimaan ja pääomatulot maksimoimaan. Parhaiten tämä toteutuu ydinvoiman tuotannossa.

Katainen antoikin korville ministeri Pekkariselle, joka totesi Suomessa tarvittavan korkeintaan yhden uuden ydinvoimalan. Katainen povaili, että tämä hallitus myöntää luvan ainakin yhdelle uudelle voimalalle ja muistutti vesivoiman lisärakentamisen olevan jäissä tällä hallituskaudella. Minun muistaakseni hallitusohjelmaan on kirjattu vesivoiman lisääminen. Vielä joulukuussahan Pekkarinen vastasi kokoomuksen Pertti Salolaisen välikysymykseen: "Hallitusohjelman vesivoimaa koskevan tavoitteen toteuttamiseksi selvitetään mahdollisuutta tuotannon tehostamiseen ennen kaikkea jo olemassa olevissa vesivoimalaitoksissa sekä mahdollisuutta jo rakennettujen vesistöjen lisärakentamiseen. Näiden osalta ympäristövaikutukset, mm. vaikutukset kalatalouteen, jäävät vähäisemmiksi kuin täysin rakentamattomien vesistöjen käyttöönotossa.