Kävin tänään loma-asuntomessuilla Porin Reposaaressa (ruots. Räfsö, puhek. Räpsöö), opintomatkalla. Tässä joitakin kuvia messualueelta ja ympäristöstä. Loma-asuntojen sisältä en ottanut ainoatakaan kuvaa. Samanlaisia olivat kuin messuasunnot missä tahansa, ei niitä mitenkään loma-asunnoiksi olisi arvannut. Mistään mökeistä ei siis ole kysymys.

1655250.jpg
Tässä näkymä messualueen reunalta. Reposaari on vanhaa telakka-aluetta, vastarannalla on edelleenkin erilaista teollisuutta ja voimalaitoksia. Neitseellistä rantaa ei siis ole pilattu, mikä voitanee laskea alueelle isoksi plussaksi. Vettä satoi koko päivän.

1655258.jpg
Tonttien koko on niin pieni, että puutarhatöissä ei pääse rasittumaan. Naapurille ei tarvitse huutaa, normaali puhe kuuluu varmasti hyvin.

1655265.jpg
Paikoitellen on laiturilla vielä näkyvissä jälkiä alueen entisestä käytöstä. Tuossa pollarissa pysyy isompikin paatti. Uimarantoja ei mökkien kohdalla ole eikä vesikään juuri uimaan houkuttele, värinsä ja koostumuksensa puolesta. Taitaa olla suureksi osaksi Kokemäenjoen vettä, sitä samaa, johon Tampere ja moni muu kaupunki laskee jätevetensä. Ja jota Turussa aletaan pian juoda.

1655277.jpg
Tässä loma-asuntojen naapureita alueen takalaidassa, lähellä Reposaaren kärkeä. Lomaparatiisi?

1655289.jpg
Tässä vielä näkymä vastarannalle.

1655346.jpg
Muusta messualueesta erillään oli vielä korjausrakennuskohde, jota sen huomanneet kehuivat hienoksi, sekä tämä kelluvien asuntojen alue, jossa vasta yksi asunto oli valmiina. Tämä ei ollut mikään lapsiperheen unelma-asunto, ei oikeastaa minkään perheen, vaan kokonsa puolesta sopisi opiskelijakämpäksi. Varakkaalle opiskelijalle. Ja asunnon voisi ottaa mukaan vaihto-oppilaspaikkaan...

Anteeksi metsäläisyyteni, mutta minua nämä messut eivät kyllä sytyttäneet. Mutta jos ajattelisin messujen loma-asuntoja normaaleina kaupunkiasuntoina, jotka vielä on rakennettu vanhalle teollisuusmaalle, niin kyllä tuon maa-alan huonomminkin olisi voinut jalostaa. Porin keskustaan on kuitenkin matkaa 20 kilometriä, joten varsinaisesta kaupunkirakentamisesta ei voi puhua. Reposaaren vanha asutus sen sijaan oli mukava yllätys, siitä lisää myöhemmin.