TV-lupamaksun perimisestä aiotaan luopua ja sen sijaan alkaa periä jokaiselta asuntokunnalta samansuuruinen Yle-maksu, jota luonnehditaan ilmauksella "veron kaltainen maksu". Tämä on jälleen reipas askel hyvinvointivaltion romuttamisen suuntaan. Tässä otetaan käyttöön eräänlainen tasavero, joka kohdistuu yhtä suurena esimerkiksi yksin vuokralla asuvaan kansaneläkeläiseen ja vaikkapa 57 000 euron kuukausieläkettä nauttivaan entiseen johtajaan.

Maksu on asuntokuntakohtainen. Tyttäreni asuu kolmen hengen opiskelijasoluasunnossa. Jokainen muodostaa oman ruokakakuntansa, ainakin KELAn mukaan. Tyttärelläni ei ole TV:tä eikä radiota, mahdollisesti ei kämppäkavereillakaan. Silti heistä jokaisen pitäisi maksaa Yle-maksu, täysimääräisenä.

Minulla oli TV viimeksi joskus vuosikymmenen alussa. Voi tietysti ajatella, että olen tämän vuoksi haluton maksamaan uuden Yle-maksun. Ei suinkaan, maksun perintätapa vain on väärä. Minusta Yleisradio on ehdottoman tärkeä peruspalveluja tarjoava valtion laitos, jonka tulevaisuus on turvattava. Sen rahoitus olisi jo aikoja sitten pitänyt siirtää kokonaan valtion budjetin kautta hoidettavaksi, normaalista verokertymästä. Hyvinvointivaltio on perustunut siihen, että suurituloiset maksavat veroja enemmän kuin pienituloiset.

Kun uusi veromalli on saatu sisäänajetuksi, on helppo alkaa kehitellä uusia samanlaisia maksuja: tiemaksu, vesihuoltomaksu, terveydenhoitomaksu... siis erillinen maksu kaikista niistä palveluista, joita yhteiskunta tuottaa, samansuuruisena kaikilta. Siitä riippumatta onko radiota, TV:tä, autoa, vesijohtoa. Suuryritykset voisivat tietysti maksaa nämäkin kolminkertaisena.

Uutta maksua nimitetään mediamaksuksi. Tässä ollaan oikeilla jäljillä, mutta vain nimessä. Valtion pitäisi turvata kaikille kansalaisilleen yhtäläinen oikeus medioiden käyttöön. Internet ja laajakaistayhteys on tämän päivän tärkein media, mutta siihen ei kaikilla ole lainkaan mahdollisuutta ja joillekin se tulee huomattavan kalliiksi. Tämä peruspalvelu pitäisi turvata mediamaksulla ja digi-intoilussa tehdyt virheinvestoinnit vanhentuvaan tekniikkaan pitäisi tunnustaa ja alkaa rakentaa valtakunnallista valokaapeliverkostoa, jonka kautta saisimme kaikki mediapalvelut. Budjettivaroin, hyvinvointivaltiota kehittäen.