Kännykkäoperaattori DNA on lähtenyt hakemaan tietokoneeseen liitettävästä kännykkäverkkoa käyttävästä modeemistaan käyttämäänsä nimitystä mokkula omaksi tavaramerkikseen. Moninkertaista hölmöilyä. DNA ei ole tuota sanaa keksinyt, vaan se on ollut käytössä jo ennen DNA:n keksintöä muun muassa kuvaamaan tietokoneeseen liitettäviä GPS-laitteita ja muitakin mötiköitä, sähköllä tai ilman. Muistelen kuulleeni mokkulaan käytettävän myös jostakin ihon alle ilmestyneestä ilmestyneestä pallukasta, siis ilmi selvästä mokkulasta. Toisekseen DNA:n ajatus on kaupallisestikin järjetön. Jos firma saa mokkulansa tavaramerkiksi, muut operaattorit joutuvat käyttämään jotain muuta sanaa ja pian ihmiset ostavatkin jo jotain aivan muuta kuin mokkulaa. Ja kolmanneksi: jos kansa on mokkulan tuon vempaimen nimeksi omimassa, niin sen rekisteröinti on jo toivoton yritys. Kieli elää omaa elämäänsä patentti- ja rekisterihallituksesta piittaamatta. Monot ja hetekatkin karkasivat keksijänsä hallinnasta jo vuosikymmeniä sitten. Nykyisin sama prosessi kestää vain kuukausia.

Ilkka Kanervaa ja siinä sivussa Matti Vanhasta on viime päivinä syytelty valehtelemisesta, johon he mitä ilmeisimmin ovatkin syyllistyneet. Mutta harvalla hölmöllä on niin paljon kanttia, ettei ensin yrittäisi peitellä omia hölmöilyjään. Ei itse asiassa tule mieleeni yhtään poliitikkoa, joka avoimesti julkistaisi kaikki hölmöilynsä. En kuitenkaan millään jaksa uskoa, että politiikassa olisi vain nuo kaksi hölmöä, kun ottaa huomioon hölmöjen prosenttiosuuden koko väestössä. Ja mikäs on meikäläisen hölmöillessä, kun lööpeistä saa lukea, että ministeri voi olla vieläkin hölmömpi ;-)

Eiliset Matti-lööpit nähdessäni heräsi kyllä epäilys, että tässä ei ehkä olekaan kysymys rehellisestä hölmöilystä, vaan poliitikkojen vastaiskusta, kun vaalivuosikin sattuu olemaan. Miksi poliitikot jättäisivät valtakunnan näkyvimmän ja vielä ilmaisen julkisuuden pelkästään urheilijolle?