Teki mieleni otsikoida tämä kirjoitus "Kuukauden idiootti", mutta enpä otsikoinutkaan. Tässä vaiheessa kuukautta ei voi olla varma, vaikka joku pistäisi vielä paremmaksi. Nytkin on jo tarjolla useita kovia ehdokkaita.

Suomen luonnon uusimmassa numerossa 4/2008 puhutaan Vuotoksen kansallispuistosta, jota tullaan esittämään perustettavaksi. Lehti on kysynyt asiasta mielipidettä pohjoisen vaikuttajilta. Kemijärven kaupunginjohtaja Timo E. Korva toteaa: "Se on niin tyhmä ajatus, etten missään oloissa tule kannattamaan hanketta. Nykyistenkään kansallispuistojen ylläpitämiseen ja näyttelyiden kehittämiseen ei tahdo löytyä rahaa. Miksi tuoda lisää kilpailijoita?" Mikähän mahtoikaan olla kansallispuistojen tarkoitus? Näyttelyiden ja viihteen järjestäminen kävijöille? Vai yritysten bisnesten kehittäminen, kuten nyt Pallas-Ounastunturilla on vireillä? Eiköhän perimmäinen tarkoitus kuitenkin ole alueiden alkuperäisen luonnon säilyttäminen jälkipolville eikä hienojen opastuskeskusten tai näyttelyiden rakentaminen. Viime mainitut toki ovat erittäin tarpeellisia, kuten Korvankin lausunto osoittaa. Niiden avulla voidaan auttaa luonnosta vieraantuneita ihmisiä ymmärtämään luonnon arvo. Luonnon säilyttäminen sinänsä ei maksa yhtään mitään eikä vaadi rahaa. Opastuskeskusten ja näyttelyiden vaatiman rahan löytyminen sen sijaan on valitettavan usein vaikeaa juuri Korvan kaltaisten poliitikkojen vuoksi.

Kuukauden iditootin tittelistä kilpailee ansiokkaasti myös Korvan puoluetoveri, keskustan kansanedustaja Timo Kalli, joka eilisessä Hesarissa latelee tällaisia suhteestaan vaalirahoituslakiin: "Rikon lakia. Mutta totta kai minä selvitin jo siinä vaiheessa, kun rahaa kerättiin, että tuleeko rangaistuksia, jos toimii tälla tavalla." Samalla tavallahan näyttää ajattelevan omilla teillään käväissyt kolmoismurhaaja Nikita Fouganthine (entinen Juha Valjakkala). Kansa varjelkoon meitä Kallin kaltaisilta poliitikoilta.

Viime viikkoina kirjoitteluni on ollut vähäistä matkojen vuoksi. Matkaraporttejani voi käydä lukemassa Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistyksen blogista.