Heikki Hellman Hesarissa kirjoitti tänään Salon seudun kymmenen kunnan yhdistymisestä ensi vuonna jutussa Myytävänä kymmenen kunnantaloa. Myyntiin tulee varmasti paljon muutakin, niin Salon seudulla kuin muuallakin maassa, kun kuntien määrä vähenee 62:lla.

Julkisuudessa on paljon puhuttu kadunnimien uusimisesta, kun uusiin kuntiin jää useita samannimisiä katuja. Nimenmuutoksia on perusteltu muun muassa turvallisuudella, kun hälytysajoneuvot löytävät perille. Perustelu kuulostaa tärkeältä, mutta on vähintäänkin hätävarjelun liioittelua. Eiväthän aluehälytyskeskusten kautta ohjattavat hälytysajoneuvot nytkään aina löydä perille, kun samannimisiä katuja on eri kunnissa. Toki kovin lähellä toisiaan olevat samannimiset kadut voivat aiheuttaa sekaannuksia ja silloin nimiä on syytä vaihtaa. Jos esim. Salossa ja Halikossa on sama nimi, ne ovat kovin lähellä toisiaan. Salossa ja Suomusjärvellä sama nimi tuskin aiheuttaa sekaannuksia yhtään nykyistä enempää.

Hellman tuntuu monien muiden tapaan kuvittelevan, että kuntaliitosten myötä vanhat paikannimet unohtuvat ja jäävät pois käytöstä saman tien. Särkisalon Finbystä saattaa hyvinkin tulla entinen, mutta vain kunnan nimenä, kun ruotsinkielisten osuus Suur-Salossa tulee olemaan murto-osa Särkisalon nykyisestä kymmenestä prosentista. Salosta tulee yksikielinen kaupunki. Angelniemi liittyi Halikkoon vuonna 1967, mutta ei Angelniemen nimi ole mihinkään kadonnut. Varmasti myös Finbyn kylän nimi tulee säilymään vielä vuosisatoja. Perniössäkin on säilynyt Hästö, jonka suurin osa nykyisistä perniöläisistä ääntää aivan sujuvasti kuten se kirjoitetaankin, ehkä vähän ihmetellen mitä tuokin kumma sana mahtaa tarkoittaa. Etenkin jos ruotsi on ollut pakkoruotsia.

Salon maankäyttöpäällikkö Ari Vainio kertoo jutussa, että uudessa Salossa on päätettävä myös katukilpien yhtenäisestä kirjasintyypistä. Mutta minkä ihmeen takia? Eikö uusissa kaupunginosissa aivan hyvin voisi vaalia pientä kotiseutuhenkeä säilyttämällä vanhat kyltit sellaisinaan ja tekemällä uudetkin  paikallisen mallin mukaan? Miksi kaiken pitäisi olla samanlaista? Toivottavasti siellä ei sentään suunnitella, että kaikki vanhat kyltit vaihdetaan kerralla uusiksi! Mutta pahoin pelkään, että juuri näin on ajateltu. Siinä tapauksessa ehdotan, että vanhat kyltit ainakin myydään muistoiksi halukkaille. Niistä voi itse asiassa saada sievoiset summat kaupungin pohjattomaan kassaan. Varaan heti yhden kappaleen Aimontapontietä.