Alkuhuomautus: tämä kirjoituspaketti ilmestyy jälkikäteen, koska lomamatkalla putosin verkkojen ulkopuolelle. Ei tullut mitään vieroitusoireita.

Turussa perjantaiaamuna 4.4. näin kevään ensimmäiset västäräkit, junamatkalla iltapäivällä paljailla pelloilla töyhtöhyyppiä ja radan alittavien jokien sulapaikoissa kelluskeli yleensä laulujoutsenpari. Täällä Keski-Suomessa onkin hanget pelloilla ja järvet jäässä, mutta kolmen viikon päästä pitäisi jo päästä kevättöihin.

1451399.jpg

Perjantaina satuin kuulemaan otteen uuden ulkoministerin tiedotustilaisuudesta. Aleksander Stubbia on sanottu kielitaitoiseksi mieheksi. Tiedotustilaisuuden perusteella kuitenkin tyylitajua häneltä puuttuu, ainakin suomeksi. Intoa taitaa pojalla kuitenkin olla vaikka muille jakaa. Ei uskoisi, että herra ulkoministeri on vain kymmenisen vuotta minua nuorempi.

Jyväskylässä viime viikolla nopeasti lopetettu talonvaltaus yliopistoalueella on herättänyt paljon keskustelua paikallislehdessä. Huomiot ovat olleet pääosin positiivisia ja valtaajia ymmärtäviä. Kritiikkiä monelta taholta on saanut Senaattikiinteistöt, joka ratkaisi tilanteen hyvin nopeasti poliisin avulla. Lehdistössäkin siteeratut otteet valtaajien nettisivuilta (joita en nyt ole päässyt lukemaan) osoittavat, että heillä on tärkeää ja perusteltua sanottavaa yliopistolaitokselle. Sitäkin enemmän niin minua kuin monia muitakin on ihmetyttänyt, miksi valtaajien piti muutaman tunnin aikana sotkea rakennuksen seinät perusteellisesti. Sotkemisella pilattiin pitkäksi aikaa monen aktivistin maine ja heikennettiin mahdollisuuksia rakentavaan vuoropuheluun.

Maakuntalehti Keskisuomalainen yllätti tänään positiivisesti. Puheenvuoropalstalla kannatti jämsäläinen demarikansanedustaja Tuula Peltonen ilmastolain säätämistä Suomeenkin. Puheista on aika siirtyä tekoihin. Pallo onkin nyt hallituksella, kun oppositio on jo antanut kannatuksensa.

Ilmastoaihetta on myös kulttuurisivuilla, jossa Pentti Ruotsalainen esittelee Mark Lynasin kirjan Six Degrees. Our future on a hotter planet. Koko sivun levyinen otsikko kertoo olennaisen kirjan sisällöstä: EU:n päästörajoitukset eivät pelasta ketään. Lynas on ilmastoasiantuntija, aktivisti ja toimittaja, siis samaa sarjaa kuin esimerkiksi kotimaiset kirjoittajat Pasi Toiviainen ja Risto Isomäki. Kaikki ovat tehneet merkittäviä ratkaisuja omankin elämänsä suhteen ilmaston vuoksi. Myös suuri osa EU:n kansalaisista on valmiita voimakkaampiin toimiin kuin EU:n tavoitteet, jotka Lynas osoittaa täysin riittämättömiksi.

Jyväskylään rakennetaan uusi turvevoimala, mikä osoittaa kaupungin päättäjien olevan kyvyttömiä hoitamaan tehtäviään nykyajan vaatimusten mukaisesti. Kun ilmastonmuutosta aiheuttavien hiilidioksidipäästöjen kohdalla ratkaisevat toimet pitäisi tehdä viimeistään kymmenen vuoden kuluessa, on edesvastuutonta rakentaa uusia turvetta käyttäviä voimaloita edes siihen vedoten, että turve on ns. hitaasti uusiutuva luonnonvara. Turpeen uusiutumisessa on kysymys tuhansista vuosista. Tässä asiassahan myös ministeri Mauri Pekkarinen on osoittanut kyvyttömyytensä järjen käyttöön.

1451404.jpg
Rauhalahden turvevoimala Jyväsjärven rannalla. Nyt halutaan vastaava laitos myös Päijänteen rantaan.

Maanantain 7.4. radiouutisissa kerrottiin, että kotimaisten pankkien katteet olivat viime vuonna paremmat kuin koskaan ennen. Sattumaako lie, mutta juuri viime vuonna minäkin maksoin pankeille enemmän palvelumaksuja kuin milloinkaan ennen.

Tiistaina 8.4. paikallislehti Keskisyöpäläinen harjoitti tutkivaa journalismia ja otti selvää, miksi nykyinen kotikaupunkini Turku tunnetaan Suomen persereikänä. Eivät löytäneet siihen mitään syytä ja epäilivätkin koko väitettä ilkeäksi panetteluksi ja kateellisten (helsinkiläisten) puheeksi.

Laitanpa lopuksi vielä kuvan lapsuusmaisemistani:

1451410.jpg
Jyväskylän Tourujoki, oikealla Tourula. Pääosin näissä maisemissa liikuin ennen kouluikää. Liekö sillä sitten vaikutusta siihen, että olen nykyisin jämähtänyt Aurajoen rantaan.

Lisää kuvia Jyväskylästä luvassa lähipäivinä...