Mitäpä olisi Turku ilman Itämerenristeilyjä? Tampere! Käväisinpä merellä eilen illalla minäkin. Turun luonnosuojeluyhdistys järjesti risteilyn Uittamo-Rauvolanlahti-Friskalanlahti-Uittamo. Matka taitettiin kajakeilla ja tax freetä ei ollut. Kartalta näet lähtöpisteemme, Turun soutu- ja melontakeskuksen, joka  hyvin sopiikin Uittamolle, sekä ensimmäisen kohteemme, Rauvolanlahden. Tässä muutama kuva:

1626107.jpg
Rauvolanlahden lintuvesiensuojelualueella on myös lintutorni, mutta ruovikoiden vuoksi lintuja ei tornilta juurikaan näe. Kajakilla niitä pääsee kurkistamaan takakautta. Lintutornia ei ruovikon takaa matalasta kajakista näe.

1626114.jpg
Kulkupelejä. Yksikkö ja kaksikko. Kaksikosta muodostuu helposti kaksitahtikajakki. Taustalla näkyy Rauvolan talo, josta lahtikin on saanut nimensä. Hyvän lintupaikan lahdesta tekee muun muassa sen pohjukassa sijaitseva Kaarinan jätevedenpuhdistamo, aivan Turun rajalle, hyvinkin kaukoviisaasti rakennettu. Puhdistamolta on juuri vedetty vedenalainen putki valmisteilla olevaan Kakolan uuteen puhdistamoon, keskelle Turkua.

1626132.jpg
Rauvolanlahti on hyvin matala ja ruovikko levittäytyy jatkuvasti yhä laajemmalle. Lisää savea tuo lahteen laskeva puro. Tässäkin kohdalla meloimme pohjaa hipoen.

Sitten jatkettiin matkaa etelään, kierrettiin Papinsaari ja Iso-Vihtilä ja tultiin Hirvensalon saaren Friskalanlahdelle, joka kartalla näyttää isoltakin vesistöltä. Käytännössä avovettä on vain murto-osa kartalla näkyvästä.

1626224.jpg
Saapuminen Friskalanlahdelle, taustalla Iso-Vihtilä. Reitin varrella oli erinomainen tilaisuus (v)ihastella turkulaista rantarakentamista, mutta jätän sen mielikuvituksenne varaan. Rantarakentamisella on täällä pitkät perinteet, joista pidetään tiukasti kiinni.

1626234.jpg
Veden syvyys tässä oli alle 20 senttiä, kun merivesi oli noin 40 senttiä alle normaalin. Ruovikon juuret olivat paikoitellen kuivilla. Pikku-Vihtilä jää tässä vasemmalle, sekin on aikaisemmin ollut erillinen saari, mutta on nyt jäänyt osaksi Hirvensaloa. Hiljalleen koko Friskalanlahti kutistuu koko ajan, sadan vuoden päästä ruovikon reunassa olevat uudet talot ovat keskellä metsää - tai meressä, jos jäätiköt sulavat. Rannalla näkyy perinteinen venekatos.

1626248.jpg
Lokkien päiväkoti. Poikaset uiskentelivat matalassa vedessä ja aikuiset täyttivät ilmatilan. Väliin ei tehnyt mieli yrittää. Ruovikon keskellä kulkee sokkeloisia väyliä, joille kajakilla kulkien on helppo eksyä.

1626263.jpg
Selän takaa kuului viuhinaa ja kyhmyjoutsen lensi matalalta ylitse ja laskeutui jonkin matkan päähän. Laskeutuminen tapahtuu veden päällä juosten, josta seuraa melkoinen räpätys veden pinnassa.

1626284.jpg
Tuosta oli tarkoitus mennä läpi, mutta vesi loppui kesken, jouduimme palaamaan Iso-Vihtilän ja Papinsaaren välistä väylälle ja takaisin Uittamolle, paluumatka jo rohkeasti keskellä veneväylää liikenteen hiljennyttyä.

Isojen laivojen tax free-tunnelmaan sain vielä tuntumaa pyöräillessäni kotiin Aurajoen rannan ravintolalaivojen sivuitse. Koko jokirantahan oli yhtä ravintolaa, anniskelupaikkoja näytti olevan enemmän rannalla kuin laivoissa ja omat eväät olivat suosiossa! Pullonkerääjät kulkivat nuorison seassa kuin tarjoilijat, joten aamulla vain tax free-tölkit ja -pullot odottavat siivoojiaan.