Tässäpä ensimmäiset yhdeksän kuvaa Jyväskylästä, Jyväsjärven takaa kohti kaupunkia:

1451828.jpg

Vasemmassa laidassa näkyy Lutakon teollisuusalueelle rakennettuja uusia kerrostaloja, joiden takaa pilkottaa keskustaa ja Harjun Vesilinna. Kuvan keskivaiheilla on "Schaumanin linna" muistona vaneritehtaiden perustajasta. Kovin vaatimattomalta näyttää aikoinaan mahtava talo uusien kerrostalojen varjossa. Schaumanin linnasta seuraava savupiippu kuuluu Kankaan paperitehtaalle (M-Real), joka edelleenkin toimii keskellä kaupunkia. Sitten seuraa Kivääritehtaan piippu. Tälläkin tehdasalueella on nykyisin pääosin asuinkerrostaloja, aikaisemmin paikalla on valmistettu myös Valmetin traktoreita, taisi olla piikkilangankiristäjien aikoihin ennen kuin tehdas siirtyi Suolahteen. Edelleen oikealle edettäessä näkyy Vaajakosken moottoritien silta ja sen jälkeen kevyen liikenteen silta yli moottoritien ja rautatien. Tämän sillan takaa pilkistää KSML-konsernin tuotantolaitos, jonka tuotteista pääosa on viikon päästä valmistumisestaan jätepaperia.

Ja lisää kuvia. Edellisessä yhdistelmäkuvassa näkyy Lutakon vanha tehtaanpiippu ja korkea toimistorakennus. Katsotaanpa lähempää:

1453378.jpg

Lutakon alueelle on uudisrakentamisen yhteydessä jätetty muutama vanha tehdasrakennus ja savupiippu. Kuvan vasemmassa laidassa pilkottava rakennus näyttää tältä:

1453388.jpg

Edelleen päätä vasemmalle kääntäen nähdään kadun toiselle puolelle rakennetut uudet kerrostalot:

1453394.jpg

Nuo sadekatokset ovat kyllä turhan korkealla ;-) Kurkistetaanpa vielä talojen välistä avautuvaa näkymää:

1453403.jpg

Korkeat talot on sijoitettu niin, että välistä avautuu näkymiä Jyväsjärvelle - ja järven takana näkyy Rauhalahden voimalaitos. Palaan aiheeseen keväämmällä.