Tänään näin kevään ensimmäisen nokkosperhosen, tuossa ihan kotinurkilla Raunistulan puolella. Tämä talvi on antanut esimakua siitä, miten ilmastonmuutos Turussa tulee näkymään. Aurajoki ei ole koko talvena jäätynyt kuin osittain ja vain pariksi päiväksi - tai itse asiassa pikemminkin yöksi - kerrallaan. Lunta oli muutamaan otteeseen jonkun päivän kerrallaan, pisimmillään koko viime viikon, jolloin leikattu pihanurmikko lähes peittyi lumeen. Vettä on satanut talven aikana keskimääräistä selvästi enemmän. Jos se olisi tullut lumena, olisi lunta ollutkin reilu kaksi metriä. Routaa ei ole ollut nimeksikään ja savisilta pelloilta on koko talven valunut maa-ainesta ja ravinteita jokeen, paikoitellen rannat ovat sortuneet. Monet kasvit eivät ole talvehtineet kunnolla. Kevätkasvit alkoivat versoa jo helmikuussa, viime viikolla Aninkaistenkadulla kukki jokin heinä kerrostalon seinustalla. Pihalla ilmasipuli on kasvattanut jo kymmenen sentin versot ja mitä lie liljoja pukkaa jo näkösälle.

Monille talveen sopeutuneille kasveille tällaiset lumettomat talvet tuottavat ongelmia, kun ne eivät talvehdi kunnolla. Liian lämpimän syksyn aikana talveen valmistautuminen jää kesken ja äkkiä tulevat pienetkin pakkaset voivat olla kasveille kohtalokkaita. Jotkut kasvit tarvitsevat lumen suojaa, jota nyt ei ole ollut ollenkaan. Tosin tässä suhteessa Varsinais-Suomen kasvit ovat aika kestäviä, kun lumen määrä normaalistikin voi jäädä vähäiseksi. Kovemmalle joutuvat normaalisti lumisempien seutujen kasvit, jotka eivät ole tottuneet kohtaamaan pakkasia ilman lumen suojaa. Talvea horroksessa viettäville eläimille vetinen talvi on hengenvaarallinen. Vesi voi täyttää talvehtimispaikat ja vaikka otus heräisikin horroksestaan ja siirtyisi turvaan, se voi kuluttaa liikaa energiavarantojaan ennen kuin tuoretta ruokaa on taas tarjolla. Sienitaudit viettävät juhlaa puutarhoissa tällaisena talvena.

Kevään vaarallisin aika on vasta edessä. Pakkasia on todennäköisesti edelleenkin tulossa ja monet liian aikaisin kasvunsa aloittavat lajit ovat hyvin alttiita paleltumiselle. Nälkä ja kylmyys uhkaa myös liian aikaisin pesinnän aloittavia lintuja, jos ilma kylmenee myöhemmin eikä hyönteisravintoa ilmestykään saataville.

Tietysti lämmin kevät taas houkuttelee myös maanviljelijöitä ja puutarhaihmisiä ennätyskokeiluihin ja kylvö- tai istutuspuuhiin ennenaikaisesti. Olen jo itsekin katsellut kalenterista sopivaa väliä siirtyä niihin puuhiin, kunhan nyt Keski-Suomestakin vielä lumi vähän sulaa.