Se on taas sitä vuodenaikaa, jolloin aamukävelylle lähtiessä on syytä ottaa eväät mukaan. Eilinen jokivarsikävely vei seitsemän tuntia. Tässä joitakin kuvia:

Ensin omalta pihalta, jossa sinivuokot uhmaavat yöpakkasia:
1396124.jpg

Aurajoen varren aurinkoisilla paikoilla on jo kovasti elämää, kevään ensimmäisiin kuuluu muun muassa hyvä salaattikasvi litulaukka. Tosin  vielä tällä hetkellä noin neliösentin kokoiset lehdet ovat vähän työläitä käsitellä:
 1396125.jpg

Mikähän tuokin mahtaa olla? Jokin huulikukkainen rikkaruoho?
1396129.jpg

Nämäkin jäävät toistaiseksi vaille nimeä, ryppäässä on ainakin kaksi lajia noita isompilehtisiä ja lisäksi vilkkaasti leviävää litulaukkaa:
1396132.jpg

Keltano on litulaukan tavoin vanha kulttuurikasvi, sekin viihtyy hyvin Aurajokivarren lehtomaisessa ympäristössä:
1396138.jpg

Pääsiäisen keltaista väriä tarjoavat tietenkin leskenlehdet Raunistulan rantapellolla:
1396147.jpg

Samaan aikaan aivan lähellä:
1396214.jpg

Tämä vesitaideteos on syntynyt varjoiseen paikkaan laskevan sadevesiviemärin suulle yöpakkasilla. Paikassa on ehkä alunperin ollut luonnonpuro, joka on korvattu rautaputkellä, siitä pohjan väri - ellei sitten johtu maaperän koostumuksesta? Uoman jyrkkää kanjonia on peitetty rakennus- ja asfalttijätteellä, rautaromulla ja muulla roinalla, jota on sitten kevyesti peitelty likaisella maa-aineksella. Päällimmäiset ja tuoreimmat romut vietiin viime vuonna pois kävelytien rakentamisen yhteydessä, kun olin romuista maininnut rakentamista valvovalle virkamiehelle. Tämäkin ennestään sotkuinen paikka tuntuu koko ajan vetävän puoleensa uutta romua. Ehkä tämä onkin Raunistulan ikiaikainen kaatopaikka, en tunne paikan historiaa.

Kävelyretki jatkui Vähäjoen rantaa ylävirtaan. Topinojan suiston tienoilla rannassa oli edelleenkin romua, jonka Turku Energia lupasi poistaa jo muutama viikko sitten. Lieneekö silloin satanut kolmen sentin lumihanki estänyt siivoustyöt?

Lisää kuvia retkeltä ilmestyy tänne myöhemmin.

Kaikki tämän jutun kuvat © Keijo Luoto 21.3.2008