Viime aikoina on ollut paljon puhetta ruuhkamaksujen saamisesta pääkaupunkiseudulle. Ruuhkamaksuillahan on tarkoitus vähentää keskustassa autoilemista, jotta siellä oli viihtyisämpää liikkua, kaikilla kulkuvälineillä. Autoja olisi vähemmän, päästöjä tulisi vähemmän, melu vähenisi, pyöräilijöillä ja jalankulkijoilla olisi enemmän tilaa ja autollakin olisi mukavampi liikkua niiden, joiden on pakko. Yhä useammat poliitikot ja puolueet ovat alkaneet kannattaa ruuhkamaksuja.

Vastustavia ääniäkin on kuultu. Jotkut kauempana asuvat syyttävät, että ruuhkamaksuilla rankaistaan asuinpaikasta. Samaa ovat valittaneet jotkut keskustassa asuvat. Parannusehdotuksia on kahdenlaisia: ruuhkamaksut pitäisi asettaa keskustaan tuleville tai sieltä lähteville. Valittajia on paljon.

Minulla on ehdotus näille valittajille: muuttakaa joukolla pois pääkaupunkiseudulta, pienempiin kaupunkeihin tai maaseudulle. Pääsette kerralla ruuhkista ja ruuhkamaksuista. Suurin osa ihmisistähän sanoo muuttavansa pääkaupunkiseudulle, koska siellä on työtä. Yritykset taas pyrkivät sijoittumaan paikkakunnille, joissa on työvoimaa ja mahdollisimman edullisia toimitiloja. Koska toimitilat ovat pääkaupunkiseudulla yleensä huomattavasti kalliimpia kuin muualla, monet yritykset kannattaisivat paremmin jossain muualla. Jos 100 000 hyvin koulutettua ihmistä muuttaisi pois pääkaupunkiseudulta, voisi perässä lähteä jo huomattava määrä yrityksiäkin.

Vie työ mukanasi. Neuvottele työnantajasi kanssa etätyömahdollisuudesta. Jos joudut hakemaan työtä pääkaupunkiseudulta, laita ehdoksi työn vastaanottamiselle, että voit tehdä työtä jossain muualla, vaikka kotonasi. Tämä voi todella toimia, varsinkin, jos työnantajalla on toimipisteitä tai jos voit itse hankkia sopivat työpisteen kotipaikkakunnaltasi. Naapurini toteutti tämän vastikään ja tekee nyt työtä Turussa helsinkiläiselle työnantajalle, Suomen luonnosuojleuliitolle.