Tämä vaalirahoituskuvio on nyt viikkojen setvimisen jälkeen alkanut valjeta minulle. Joudun perumaan aikaisemmat epäilykseni korruptiosta. Eihän tässä näytä ollenkaan siitä olevan kysymys, vaan jo Irwin Goodmanin laajalti tunnetuksi tekemästä poliittisesta opista: raha ratkaisee.

Liikemiehet ovat tämän aina tienneet. Ja työläiset heidän palveluksessaan. Työväenliike olikin pitkään poliittisen vallan kahvassa juuri tämän vuoksi. Työväenyhdistyksissä on aina osattu kerätä rahaa suurilta joukoilta ja ohjata se tarkasti valittuihin kohteisiin. Työväestön rahoilla saatiin vuosikymmeniä halutut miehet ja jokunen nainen niin eduskuntaan kuin kunnan- ja kaupunginvaltuustoihinkin.

Nyt liikemiehet ovat omaksuneet vasemmiston opit. He ovat perustaneet oman liikemiesyhdistyksensä, tämän Kehittyvien maakuntien Suomen. Kun aikaisemmin jokainen bisnesmies rahoitti sattumanvaraisesti omia tuttuja poliitikkojaan, oli lopputulos hyvin arvaamaton, kun tasaväkisellä rahoituksella saattoi kilpailla hyvinkin erilaisia poliitikontaimia. Nyt liikemiesten raha alkoi virrata KMS:ään, josta rahat ohjattiin suurempina summina taatulle ykkösketjulle, jonka jokaisen pelaajan tiedettiin edustavan samaa yksinkertaista maailmankuvaa kuin rahoittajansa: raha ratkaisee. Kohteiksi valittiin sopiva joukko näitä politiikan puurtajia, joiden päätyminen maan hallitukseen olisi varmaa, kunhan heitä vain olisi eduskunnassa riittävän paljon. Keskittäminen kannattaa kaupassa.

Lahjonnasta ei todellakaan ole kysymys, kun kohteiksi valituille ei tarvinnut esittää minkäänlaisia toiveita. Heidän tiedettiin jo valmiiksi ajattelevan valitsijoidensa, siis rahoittajiensa tavoin. Näinhän työväenliikekin on aina toiminut. Kunnes siltä loppuivat rahat.

Mitään ongelmaa ei siis ole? Ei, vaan ongelma on entistäkin selvempi. Ongelma on juuri se, mistä Irwinkin lauloi: raha ratkaisee. Hyvin kaukana demokratiasta on tilanne, jossa liikemiehet voivat sukaroida politiikassa mielensä mukaan, koska heillä on eniten rahaa käytettävissään. Koko vaalikampanjajärjestelmä vaatii perusteellisen remontin tai ehkä koko vaalijärjestelmä. Tämä ongelma ei ratkea syksyn kunnallisvaaleihin mennessä millään tempulla.