Unohdinpa viimeksi Turun kulttuuria ruotiessani aivan olennaisen yksityiskohdan. Kulttuuripääkaupunkivuoteen valmistautuva Turkuhan on lopettamassa myös lähikirjastoja. Maaliskuun 13 päivänä sulkeutuvat Martin ja Mikaelin kirjastot - kuinka ollakaan, juuri talvisodan päättymisen päivänä. Olisiko korkea aika aloittaa Turun talvisota lähikirjastojen puolesta?

Marttiin ja Mikaeliin luvataan kirjastoauton pysäkki. Varsinkin Martin kirjastossa käydessäni olen havainnut siellä olevan paljon lapsia koulupäivän jälkeen, niitä pienimpiä koululaisia. Itsekin lapsuudessani menin koulun jälkeen usein kirjastoon, Jyväskylässä. Siihen aikaan sielläkin oli paljon pieniä sivukirjastoja. Koulumatkani varrella saatoin poiketa kirjaston lasten- ja nuortenosastolle, jonka yhteydessä oli myös musiikkikirjasto. Nämä olivat silloin omassa rakennuksessaan, nykyisin ne ovat Jyväskylässäkin uudessa kirjastotalossa (valmistui muuten 1980), jonka lähellä ei taida olla enää yhtään koulua. Toinen kävelymatkan päässä ollut kirjasto oli Viitaniemen sivukirjasto, jota myöskään ei enää ole. Myös yksi lehtilukusali oli jo ensimmäisen muistamani lapsuuskotini lähellä. Jossain vaiheessa oppikoulua käydessäni olin löytänyt myös suuremman lehtilukusalin ja sen yhteydessä olleen opinto-osaston, jonka muistan arki-iltaisin olleen auki kello 22 asti. Noissa kirjastoissa vietin viikoittain tunteja koko lapsuuteni ajan.

Kirjastoautolla ei voida korvata niitä palveluja, jotka menetetään lähikirjastojen sulkemisella. Turku tulee väistämättä jatkamaan kehitystään velkavetoisena  muuttotappiokuntana, kun lapsiperheet kaikkoavat naapurikuntiin.