Pääkaupungin paikallislehdessä puitiin tänään puolueiden suhtautumista ruuhkamaksuihin. Ruuhkamaksujahan tarvitaan siinä vaiheessa, kun kaupunki asukkaineen on tukehtumassa tiiviin kaupunkirakentamisen tuotoksiin. Helsingin suurin puolue kokoomus ei kannata ruuhkamaksuja ja RKP laittaisi ruuhkamaksujen sijaan päästörajat autoille. Molemmat vaikuttavat olevan yhtä voimakkaasti autokaupan asialla kuin vuodenvaihteessa voimaan tullut autoverouudistus. Enemmistö Helsingin valtuustosta on kuitenkin ruuhkamaksujen puolella, mikä osoittaa vakavaa suhtautumista paitsi ilmastonmuutokseen, myös kaupungin viihtyisyyteen.

Päästötavoitteista puhuttaessa on otsikkoon saakka päässyt kaupunginjohtaja Jussi Pajusen maininta siitä, kuinka paljon tavoitteet Helsingille maksavat. Totuttuun tapaan ei puhuta mitään siitä, kuinka paljon helsinkiläiset voisivat hyötyä tavoitteiden toteuttamisesta esimerkiksi alkamalla itse valmistaa tuulivoimaloita. Valmista ostamalla päästörajoitukset todellakin tuottavat menoja, mutta panostamalla alan tuotekehitykseen olisi luvassa pitemmän päälle huomattavasti tuloja. Jo viiden vuoden ajan tuulivoima-alan vuotuinen kasvu on ylittänyt 25 prosenttia, mutta tämän kasvun hedelmistä ei nautita Suomessa, jossa alan kehitys on Euroopan häntäpäässä.

1235583.jpg
Perinteistä ja modernia tuulivoimaa Tanskassa. Kuva: Keijo Luoto 7.6.2007

Puolueet ovat Helsingissä vakavasti erimielisiä uusiutuvan energian lisäämisestä. Ääripäissä näyttävät nyt olevan vasemmistoliitto, joka haluaisi kovempia tavoitteita, ja kristillisdemokraatit, joiden mielestä lisäämistavoitteet voisi poistaa kokonaan. Ei voi mitään, mutta vaikutelmaksi jää, että kristillisdemokraatit ovat jättämässä hommat herran haltuun, hyvinkin kirjaimellisesti. Minusta tuo on häkellyttävän härskiä välinpitämättömyyttä. Samaa piittaamattomuutta on osoittanut myös Juuan seurakunta, joka on hakannut arvokasta vanhaa metsäänsä. Ympäristökeskus tarjosi metsästä 59 000 euroa, mutta seurakunta valitsi hakkuut, joista se saa merkittävästi vähemmän tuloja. Juuasta uutisoi Suomen Luonto 1/2008.