Viime viikon visiittini tuotti taas kuva-aineistoa Helsingistä, vaikkapa varoittavaksi esimerkiksi. Mutta myös kiinnostavia hyviä esimerkkejä on tarjolla.

Aamuinen kävelyni alkoi Hakaniemen torin laidalta, Merihaan ympäri. Reilun puolen kilometrin matkalla rantaa pitkin Merihakaa ympäröivällä kävelytiellä taisi olla kaikkiaan kaksi penkkiä kulkijoille.

1853958.jpg
Merihaka on tiiviisti rakennettu betonikolossi, jonka ympärille on istutettu rivi puita.

1853959.jpg
Minusta rannat voisi rakentaa viihtyisämminkin. Tässä Merihaka nähtynä Sörnäisten rantatien suunnalta.

1853962.jpg
Valkoposkihanhet kyllä viihtyvät Merihaan vihersuikaleella ja sen vieressäkin.

1853968.jpg
Sörnäisten rantatie. Oikeassa laidassa pilkistää hyviä maamerkkejä, jotka näkyvät moneen suuntaan: kaksi vierekkäistä savupiippua ja vanha kaasukello. Siellä on Suvilahden voimala-alue:

1853995.jpg
"Suvilahden energiantuotantoalueen rakennukset 1-10 on suunnitellut arkkitehti Selim A. Lindqvist ja ne ovast valmistuneet vuosina 1909-1910. Muutos- ja laajennustöitä on myöhemmin tehty Gunnar Taucherin, Lauri Pajamiehen ja Antero Pöyryn johdolla. Vuodesta 2008 alkaen Suvilahteen kunnostetaan työ- ja esitystiloja taiteilijoille ja taiteilijaryhmille sekä tiloja kulttuurikäyttöä tukevan elinkeinotoiminnan käyttöön.", kertoo opastaulun oikea yläkulma. Täältä siis löytyy muun muassa tapahtumakeskus Voimala. Sisäänkäynti savupiippujen välistä. Suosittelen tutustumiskohteeksi kaikille kuntapäättäjille, jotka joutuvat tekemisiin vanhojen teollisuusrakennusten kanssa.

1854026.jpg
Kulttuurikäyttöä tukevaa elinkeinotoimintaa... tässähän sitä on, Kesäkahvila Aaltopelti. Museoviraston suojelema aaltopeltinen varastorakennus, jonka vuotavan katonkin sai paikata vain ilmastointiteipillä. Nuorten yrittäjien kaupungille maksama vuokra on määritelty prosentteina tuotosta. Kahvilassa suositaan pienten tuottajien herkkuja: paikallisen perheyrityksen jäätelöä, laitilalaista limsaa yms. Kahvilan näkee kävellessään Kulosaaren siltaa pitkin eri puolella kuin metro. Edellä olevaan opaskarttaan tätä hienoa kohdetta ei ole merkitty, mutta se löytyy makasiinin 4 länsipuolelta. Opastus molemmilta porteilta. Avoinna vielä tämän viikon ja sitten taas toivottavasti ensi kesänä.

Iltapäivän kirpparishoppailujen jälkeen suuntasin matkani Pikku-Huopalahteen, jonka rakentumista Turun bussilla kulkijat ovat saaneet vuosia seurata. Alue vaikuttaa nyt valmiilta, joten sitä piti katsastaa lähempää.

1854045.jpg
Tästä paikasta on siis kysymys, Turun bussista ei voi olla huomaamatta tätä pyöreää rakennelmaa. Bussi kulkee tuolta rumemmalta puolelta oikealta. Ollaan siis Paciuksenkadulla ja aivan Munkkiniemen sillan tuntumassa. Pikku-Huopalahti on oikeasti lahti, jonka rannoille saman niminen alue on rakennettu. Rannassa kulkee kävelytie ja talot on rakennettu hiukan etäämmälle jättäen väliin puistoalue, joka nykyisellään on vielä varsin autio. Lähden kävelemään puiston halki kohti lahden pohjukkaa.

1854051.jpg
Puistossa on tilaa isommille ja pienemmille lapsille. Kuvaa ottaessani kello 16.30 kaikki lapset olivat kiltisti kotona syömässä - tai pelasivat netissä.

1854059.jpg
Talojen väliinkin on jätetty viheralueita eikä autoja puiston puolelta katsoen näy missään.

1854061.jpg
Pikku-Huopalahden ranta on pääosin luonnontilainen.

1854063.jpg
Mutta mikäs tuo on? Kuin vanha maalaistalo keskellä kerrostaloja...

1854064.jpg
Sehän on Tapanilan (Mosabacka) asema, joka on uudessa elämässään päätynyt Pikku-Huopalahden asukastaloksi. Junat eivät tälle asemalle enää löydä.

1854073.jpg
Jos junalla ei Pikku-Huopalahteen pääsekään, niin veneellä pääsee. Purjeveneilyä rajoittaa Munkkiniemen silta.

1854075.jpg
Moderniin lähiöön voi tulla myös ratikalla.

1854078.jpg
Tuolla se nyt pilkistää: Turun bussistakin hyvin näkyvä terassitalo.

1854081.jpg
Miksi kerrostalon pitäisi olla maitopurkin muotoinen? Mutta kuinka loistavaa pintaa aurinkopaneeleille tuossa olisikaan, sekä sähkön että lämmön tuotantoon! Tämä on talon eteläinen julkisivu.

1854115.jpg
Terassitalo takaapäin. Talon läpi kulkee yleinen kävelytie. Oikealle jää kaistale luonnontilaiseksi jätettyä kallioista maastoa, jossa vilahti kaniineja. Ne ovat Helsingissä palanneet luontoon.

1854138.jpg
Tiivistä kaupunkirakennetta voi tehdä näinkin. Kadun yli voi halutessaan kävellä kotonaankin.