Pääministeri Matti Vanhanen vierailee parhailllaan USAssa. Näin uutisoi Tietokone-lehti tänään: "Vanhasen vierailun yhteydessä julkistettiin Live@edu-hanke suomalaisille peruskouluille, toisen asteen kouluille ja korkeakouluille, johon Suomi lähtee ensimmäisenä maana mukaan."

Microsoft tarjoaa palvelunsa näennäisesti ilmaiseksi. Tarjous on kuitenkin varmasti tarkkaan laskettu kannattavaksi, jos konsepti vain saadaan toimimaan. Suomi on tähän mennessä tuottanut menestystarinoita, jotka vakavasti uhkaavat amerikkalaisen vapaan markkinatalouden monopoleja. Suomessa syntynyt Nokia on johtava kännyköiden valmistaja ja hyvää vauhtia pyrkimässä myös palvelumarkkinoille, ja mikä pahinta, Nokia-vetoinen älypuhelimien Symbian-käyttöjärjestelmä on vallannut jo 70 % markkinoista. Suomesta on lähtöisin myös Linus Torvalds, jonka ideoima Linux-käyttöjärjestelmä on saanut merkittävän sijan palvelinten käyttöjärjestelmänä ja monissa muissakin internetin tarvitsemissa laitteissa sekä teollisuuden laitteissa. Nämäkin markkinat Microsoft haluaisi itselleen.

Bill Gates onkin nyt laskenut, että uhkaava Suomen kansa pitää valjastaa peruskoulusta alkaen Microsoftin leiriin. Ajatus on pelottavan nerokas. Kun koko kansakunta saadaan valjastetuksi yhteen yhteiseen järjestelmään, täällä tulee olemaan todella vaikeaa kehitellä vaihtoehtoisia järjestelmiä. Microsoftin järjestelmän ei tarvitse edes olla paras mahdollinen, jos se on riittävän edullinen, tässä tapauksessa näennäisesti ilmainen. Mutta toki Suomen kokoisella koelaboratoriolla saadaan epäilemättä aikaan myös erittäin hyvä järjestelmä, jota on sen jälkeen helppo myydä eteenpäin hyvällä hinnalla. Kunnes koko maailma on Microsoft-leiriä ja rahat virtaavat samaan pussiin. Microsoft ei ole tullut tunnetuksi edullisten ohjelmien myynnistä.