Eilisessä Hesarissa varatuomari Kari Ruutu oli saanut herneitä nenäänsä valistuskampanjan ilmoitusten sanamuodoista. "Enlarge your nettifiksuus" sai varatuomarin polttamaan päreensä, vaikka mitä ilmeisimmin hän ei lainkaan ymmärtänyt mistä on kysymys. Ruutu valitti tästä "sikaenglannista" ja kertoi välttävänsä ostamasta tätä kieltä käyttävien yritysten tuotteita. Kampanja näyttää siis tuottavan tulosta, vaikkei lukija edes ymmärrä sen sanomaa. Noilla englanninkielisillä sanoillahan roskaposti usein alkaa, jatko riippuu sitten olennaisesti toivotun kohteen sukupuolesta. Pitkälle on jo päästy, jos kukaan ei edes avaa ainoatakaan sähköpostiviestiä, jotka alkavat tuohon tapaan. Kahteen sanaan englantia ja yhteen sanaan suomea on saatu kootuksi kampanjan ydinsanoma ja lähes jokainen aktiivisesti nettiä käyttävä ymmärtää sen. Harvoin valtion virastoilta tulee näin selkeitä ja ymmärrettäviä viestejä.

Kuntaliitos, kielellistä kikkailua?

Jyväskylän kaupunki, maalaiskunta ja Korpilahti yhdistyvät ensi vuoden alussa noin 130 000 asukkaan kaupungiksi. Radiossa haastateltiin tänään ilmeisesti uuden Jyväskylän asukkaita. Joku odotti yhdistymisestä  piristysruisketta kaupungille, kun väkiluku kasvaa merkittävästi. Mutta eihän näiden kolmen kunnan väkiluku liitoksesta kasva lainkaan, ne vain lasketaan yhteen! Tässä vaikuttaa taas jokin kummallinen usko suuruuden voimaan, joka on toki hyvin tyypillistä kaikkialla Suomessa, ei vain Jyvässeudulla. Mitä todellista lisäarvoa kunnat tästä liitoksesta saavat? Jos yhdistyvä hallinto tuottaa jotain etua, niin miksi tätä ei voitu toteuttaa yhteistyöllä jo aikaisemmin? Toki yhteityötä on jo tehtykin, muun muassa kirjastoissa, jotka jo toimivat uutta Jyväskylääkin laajemmalla alueella, muodostaen 11 kunnan Aaltokirjastot.

Onko liitoksen perimmäinen tarkoitus kuitenkin vain se, että päästään Suomen kaupungeissa kymmenen suurimman joukkoon? Ja mikä tärkeintä, suuremmaksi kuin Kuopio ;-) Paikallislehti Keskisuomalainenhan on jo pitkään puhunut Jyvässeudun ja Kuopion väkiluvuista, jolloin Kuopio on kuulostanut pienemmältä kaupungilta.

Jyväskylän maalaiskunta on ikävän muotoinen puolikas reikäleipä, jonka asukkaat joutuvat kulkemaan kaupungin kautta kuntansa eri osiin. Ja Jyväskyläkin koostuu kahdesta kappaleesta, kun siihen aikaisemmin liittyi Säynätsalo, jolla ei ollut lainkaan yhteistä rajaa Jyväskylän kanssa. Entäs uusi Jyväskylä sitten? Se on vieläkin suurempi lähes ehjä reikäleipä, jonka keskelle jää Muurame. Herkullinen tilanne Muuramen poliitikoille: jos haluat keskelle Jyväskylää, muuta Muurameen!

1305981.jpg
Syysiltaa keskellä Jyväskylää, Jyväsjärven rannalla. Oikeassa laidassa järven takana Lutakon uutta asuinaluetta. Kuva: Keijo Luoto 1.9.2007