Näin lumisateiden aikaan on hyvä palauttaa mieleen, että Turussakin on jo vuosia puhuttu esteettömyydestä. Poliitikot ovat jo vakiinnuttaneet fraasin Esteetön Turku, jota käytetään muun muassa kaupungin vanhuspoliittisessa ohjelmassa. 1260036.jpgKaru todellisuus on kuitenkin aivan toisenlainen kuin poliittiset ohjelmat. Samaan aikaan kun tuota esimerkiksi ottamaani ohjelmaa sorvattiin, tehtiin toisaalla katutöitä. Tässä aivan kotinurkillani asfaltoitiin Lonttistentie ja tehtiin siihen erillinen jalkakäytävä sekä uusittiin katuvalaistus. Hyviä asioita kaikki, mutta toteutus on... en viitsi sanoa mistä. Lonttisten puolella jalkakäytävä on aluksi riittävän leveä, tosin sitä usein kaventavat vinoparkissa olevat pitkäkeulaiset autot. Keskelle jalkakäytävää on sijoitettu taloyhtiön autotallin lukkopylväs, joka haittaa paitsi jalankulkijoita, myös aurauskalustoa. Aurattavalla alueella oli myös yksi liikennemerkki, mutta sen on liikenne jo hoitanut pois tieltä.

Yllä olevassa kuvassa esimerkki varsi yleisestä pysäköinnistä jalkakäytävälle, musitona ajalta, jolloin tässä ei ollut lainkaan erillisiä jalkakäytäviä. Kadunvarsi on liikennemerkillä osoitettua pysäköintikieltoaluetta. Pysäköintijäljestä eteenpäin näkyy keskelle jalkakäytävää valopylvästä vasten aurattu lumikasa.

1260039.jpgJatkettaessa Lonttistentietä eteenpäin jalkakäytävä ensin kapenee, sen jälkeen se kapenee edelleen ja samalle korokkeelle on sijoitettu parkkiruutuja. Ja aivan kuin tämä ei hankaloittaisi jalankulkua jo tarpeeksi, on kapeimmalla kohdalla valopylväät sijoitettu keskelle jalkakäytävää! Kuvan auto on pysäköity luvalliselle paikalle ja sen edessä on vielä lisää paikkoja, myös pylvään kohdalla. Pyörätuolilla tai lastenvaunuilla niiden ohittaminen on hankalaa jo kesälläkin, talvella mahdotonta. Jos talvella sattuu satamaan lunta, myös auraaminen koneella on mahdotonta näillä kapeilla osuuksilla. Ahtaimpiin paikkoihin ei sovi edes lumikola. Kun lunta sataa normaalin talven verran, jalkakäytävät soveltuvat enää mäenlaskuun ja murtomaahiihtoon. Pahoin pelkään, että näitä on tehty muuallakin.


1260041.jpgAsfaltointi ja valopylväiden uusiminen tehtiin myös Lonttisten poikkikaduilla, joilla on kauniita vanhoja puurakennuksia. Kaupunki valvoo tarkasti rakennusten ulkonäköä ja veloittaa hyvän summan jokaisesta lupapäätöksestä, jonka varsin pienetkin toimenpiteet vaativat. Mutta kuinka toimii kaupunki itse? Uudet valopylväät roiskittiin kadun varteen miten sattuu, ottamatta lainkaan huomioon niiden sijaintia rakennusten suhteen. Ei puhettakaan mistään symmetrisestä sijoittamisesta esimerkiksi kunkin rakennuksen keskikohdalle tai että olisi edes vältetty pylvään sijoittamista suoraan ikkunan eteen.

Talomme seinustalla oli ennen asfaltointityötä betoniset vesikourut ohjaamassa sadevesi pois seinän viereltä. Kaupunki vei kourut, mihinkähän voisin lähettää laskun? Vai olisiko syytä tehdä rikosilmoitus varkaudesta?