Metsät ja perinneympäristöt ovat tärkeimmät uhanalaisten lajien elinympäristöt Suomessa. Metsien konkreettinen suojelu voi olla vaikeaa ihmisille, jotka eivät omista metsää, mutta perinnemaisemia voi jokainen suojella hyvin konkreettisesti. Muun muassa Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri ja WWF järjestävät jatkuvasti talkooleirejä Saaristomeren kansallispuiston alueella. Näillä leireillä hoidetaan saariston kauneimpia perinnemaisemia ja ylläpidetään monille uhanalaisille lajeille elintärkeitä ympäristöjä, jotka ovat maatalouden rakennemuutoksen vuoksi muuten kasvamassa umpeen ja köyhtymässä lajistoltaan.

Talkooleirit alkavat jo keväällä, jolloin laitumilta ja lehdesniityiltä siivotaan pois risut ja haravoidaan enimmät puunlehdet. Näin niittäminen kesällä sujuu paremmin ja karjan on mukavampi laiduntaa. Lajiston monimuotoisuuden kannalta olennaisen tärkeää on avoimuus, jota niittäminen ja laiduntaminen ylläpitävät.

Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin järjestämille talkooleireille voi jo ilmoittautua, ohjeet löytyvät netistä. WWF:n leireille ilmoittautuminen alkaa myöhemmin keväällä, niistäkin löytyy tietoa ja kuvia aikaisemmilta leireiltä. Luonnonsuojelupiirin kohteina on joitakin jo pitkään hoidettuja, erittäin hienoja saaria, joilla tuyö on pääasiassa varsin kevyttä, mutta toki tottumaton saa viikossa rakot kouriinsa kevyemmässäkin hommassa. WWF:n kohteina puolestaan on usein aivan uusia paikkoja, joissa hoitotöitä ollaan vasta aloittamassa. Työ näillä leireillä on usein hyvinkin rankkaa raivaamista ja raatamista, jonka keskeyttää retkipäivä jonnekin saariston kohteisiin. Muutama kuva makupaloiksi V-S luonnonsuojelupiirin leiriltä Jungfruskäristä kesältä 2007:

1233412.jpg
Saariston villit eläimet seuraavat kiinnostuneina talkoolaisten touhuja, yleensä aidan takaa.

1233411.jpg
Pienempiä eläimiä löytyy varsinkin kukilta...

1233425.jpg
... mutta joskus nekin ovat kiinnostuneita talkoolaisten eväistä.

1233413.jpg
Työpäivän jälkeen voi ottaa rennommin iltanuotion sytyttämistä odotellessa.