Sadonkorjuukauden hiukan hellittäessä olen vaihteksi käymässä kotona Turussa ja lueskelin tuoreita ilmaisjakelulehtiä, jotka onnistuin tänään viime hetkillä saamaan marketin jakelupisteestä. Lauantaisen (13.9) Aamuset-lehden pääkirjoituksessa Lasse Virtanen kirjoittaa muun ohessa kuntaliitoksista kehuen Jyrki Kataisen linjaa tähän tapaan: "Hän on oikeilla linjoilla. Sellaiset kunnat, jotka eivät tule toimeen omillaan, on liitettävä johonkin isompaan kokonaisuuteen." Virtanen ehdottaa myös Turun seutua liitettäväksi pakkoliitoslistaan. Mutta mikä sitten on se isompi kokonaisuus, johon talousvaikeuksissa kamppaileva Turku voitaisiin liittää? Etenkin kun mikään naapurikunnista ei halua riesakseen konkurssikypsää kaupunkia. Tämän vuoden alijäämä Turussa on kasvamassa 30 miljoonaan euroon.

Virtanen on ajamassa alas kuntien valtionapuja. Hänen mielestään "kuntien on rahoitettava menojaan verotuloilla, joiden määrään ne pystyvät vaikuttamaan omilla toimillaan, esimerkiksi elinkeino- ja kaavoituspolitiikalla". Todellisuus on kuitenkin menossa aivan eri suuntaan kuin Virtanen kuvittelee. Kunnat voivat yhä vähemmän ja vähemmän vaikuttaa työllisyyteen, koska suuret monikansalliset yritykset tekevät kaikkein merkittävimmät kuntia koskevat päätökset - eikä niilläkään välttämättä ole todellista päätösvaltaa, vaan markkina jyräävät isotkin päättäjät alleen. Kemijärvellä lakkautettiin kannattava tehdas vain sen vuoksi, että maailmalla on ylituotantoa. Samasta syystä jonain päivänä loppuu laivojen tekeminen Turussa.

Sunnuntain 14.9. Turkulaisessa demarien kunnallisvaaliehdokas Heikki Palmu, pastori ja kirjailija, pohtii kolumnissaan Turun toriparkkisuunnitelmia. Demaripastori kirjoittaa silkkaa asiaa: toriparkkia ei tarvita. Tärkeintä on hyvinvointipalvelujen säilyttäminen. Valitettavasti iso osa demareista on kuitenkin livennyt kokoomuksen kelkkaan toriparkkia ajamaan, joten fiksunkin demarin äänestäminen on suuri riski. Palmu neuvoo äänestäjiä kysymään ehdokkaansa mielipidettä asioista, mutta ehdokkaan mielipiteen lisäksi kannattaa tutustua ehdokkaan puolueen kantaan.