Muutama viikko sitten pistäydyin opintomatkallaasuntomessuilla, Vaasan Suvilahdessa. Edellisen kerran olinkin tavallisilla asuntomessuilla 80-luvulla Jyväskylässä. Jonkin verran näytti muoti muuttuneen.

1863162.jpg
Messualueen keskellä on muutama kerrostalo, tässä näkymä yhden parvekkeelta.

1863165.jpg
Tämä näkymä onkin jo edellisessä kuvassa näkyvän talon kattoterassilta. Käytännöllisesti katsoen koko talon katto on hyötykäytössä - tai pikemminkin huvittelua varten. Messualue on meren rannalla kilometrien päässä Vaasan keskustasta. Kerrostalojen molemmin puolin on pientaloalue. Tässä pienempi omakotitalojen puoli, jossa osalla taloista on omaa rantaa. Kerrosaloista lähdettyäni kävelin ensin tämän alueen halki.

1863167.jpg
Tämä näkymä on kerrosalon kattoterassilta. Enemmän kuin asuntomessuilta tapahtuma vaikutti sisustusmessuilta.

1863173.jpg
Tässä toinen näkymä samalta katolta.

1863169.jpg
Näkymä toisen puolen pientaloalueelle, jonka erottaa kerrostaloista pieni metsikkö. Kierrokseni päättyi tälle alueelle.

1863170.jpg
Edellisestä näkymästä hiukan oikealle, tässä näkyy kävelytie, joka johtaa alueen edessä olevalle terapiasaarelle. Ilmeisesti alueella asumisen oletetaan olevan aika rankkaa ;-)

1863175.jpg
Tässä vielä näkymä saman kerrostalon asunnosta. Kerrostaloasunnonkin olohuone ulottuu kahden kerroksen tasolle kuten niin monessa pientalossakin. Vaasan asuntomessualueen mainostettiin ennakkoon olevan energiankäytöltään ekologisen. Tyhjä ilmatilaa kuitenkin lämmitetään runsaasti. Energiankäyttö ei juurikaan ollut esillä yksittäisissä asunnoisssa.

1863179.jpg
Nyt ollaan taas maan pinnalla. Tässä pientalon julkisivua.

1863181.jpg
Saman talon pihan puoli, kaikki valmiiksi laitettuna, hyötykasveille ei tilaa ole jätetty.

1863188.jpg
Rantatontti. Talot ovat hyvin lähellä toisiaan ja kaarevan rannan ansiosta kaikilla on hyvä näköyhteys lähes jokaisen naapurin tontille.

1863194.jpg
Toinen esimerkki metsän puolen pihoista. Suvilahdesta on puhuttu puutarhakaupunginosana!

1863199.jpg
Tämä näyttää nyt kävelytieltä, mutta messujen jälkeen siinä liikkuvat myös autot.

1863202.jpg
Rantatontteja kerrostalojen suuntaan.

1863206.jpg
Rannan puolella asunnoissa on paljon lasipintaisia terasseja, joita varmasti tulee houkutus pitää lämpiminä erilaisilla lämmittimillä.

1863209.jpg
Terapiasaarelle johtaa kävelytie messualueen molemmista reunoista. Penkereellä aidatun lahdenpohjukan luulen hiljalleen rehevöityvän ja muuttuvan lämpiminä kesinä leväpuuroksi.

1863211.jpg
Metsikön takana piileksivä pientaloalue näyttää saaren kävelytieltä katsottuna tällaiselta.

1863214.jpg
Kävelytien varteen on istutettu sekä hyöty- että koristekasveja, joissa ainakin vielä oli myös nimilaput. Kuinkahan alueen hoito mahtaa jatkossa järjestyä, vai onko odotettavissa istutusten pusikoituminen?

1863216.jpg
Ihan pikuruisia eivät nämä talot ole, tontit sen sijaan ovat vain hiukan taloja suurempia. Asukkaiden on varmaan oletettu viihtyvän TV:n ja tietokoneen parissa vapaa-aikansa. Työhuoneita näissä taloissa näytti olevan jopa vähemmän kuin Porin vapaa-ajanasuntomessuilla. Harrastushuoneita toki jonkin verran oli.

1863220.jpg
Laatikkoarkkitehtuuria.

1863222.jpg
Lastenhuone.

1863376.jpg
Alueen omakotitalojen lämpöhuolto hoidetaan keskitetysti. Lämpö otetaan merenpohjan sedimentistä samalla tekniikalla kuin maalämpökin. Merenpohjan lämpöä ei Suomessa ole aikaisemmin käytetty lainkaan, mikä kuvaa hyvin Suomen kehittymätöntä energiapolitiikkaa ja -tekniikkaa. Samaa verkostoa voidaan kesäisin käyttää talojen viilentämiseen. Sähköntuotannon osalta ei alueella näkynyt yhtään uutta ratkaisua, vaikka esimerkiksi aurinkopaneeleille sopivaa pitaa olisi runsaasti tarjolla ja alueelle sopisi hyvin tuulivoimalakin. Asukkaisen omatoimiseen energiantuotantoon ei alue tarjoa mahdollisuuksia.

Jostain syystä tämä alue ei oikein innostanut. Ehkä olen vanhalla puutaloalueella pian satavuotiaassa puutalossa oppinut vaatimaan liikaa. Isollakaan rahalla ei nykyisin  rakenneta kovin ihmisläheisiä alueita.