Aivan kotinurkkiani koskien sain torilla vaalikasvihuoneella eilen päivystäessäni toivomuksen, että Lonttistentien pään ja rautatiesillan välinen kävelytieosuus laitettaisiin asialliseen kuntoon. Ongelman muodostaa kadun päättyminen ratapenkkaan, joka viimeisen radanparannuksen jäljiltä (noin vuotta 15 sitten) on jatkuvasti levittänyt karkeaa sepeliä kävelytielle. Sepeli tekee liikkumisen mutkassa vaaralliseksi kenelle tahansa. Kun kävelytien väylä on hyvin kapea ja hiukan kallellaan, on käsittämätömtä, ettei ratapenkan pengerrystä ole rajattu esim. betoniseinällä tai teräsverkolla. Nyt olisi hyvä tilaisuus korjata pengerrys, kun sillallallakin on menossa korjaustyöt.

1994761.jpg
Kuva ei ole kallellaan vaan maasto. Talvellä tämä on hengenvaarallisen liukas mutka. (Kuva 18.10.2008)

Toivomuslistalla oli myös kävely-yhteyden palauttaminen radan varteen Lonttistentien päästä Ratapihankadulle tai suoraan ratapiha-alueelle ja rautatieasemalle. Siis tuosta edellisestä kuvasta katsoen suoraan vasemmalle lähtien aidan vierustaa pitkin. Ennen uuden Aninkaistensillan ja Helsinginkadun rakentamista rautatiesillalta pääsi mukavasti suoraan asemalle ja välissä oli vielä kävelysilta Raunistulaan. Kaikki uusi tierakentaminen tapahtui moottoriliikenteen ehdoilla ja vanhat kävelyreitit hävitettiin. Jostain syystä edes pyörätietä ei ole tehty Helsinginkadun varteen Lonttistentien ja Ratapihankadun välille, vaan asemalle pyöräilijöiden pitäisi sääntöjen mukaan pujotella Lonttistentien ja Verkatehtaankadun kautta, joissa on huomattavasti vilkkaampi jalankulkuliikenne ja bussipysäkki reitin varrella.

1994767.jpg
Tästä pääsi aikaisemmin kävelemään rautatieasemalle saakka. (Kuva 18.10.2008)

Minulle muutenkin kuin sijainniltaan läheinen aihe on myös Aurajoen rantaniittyjen kunto. Nämä pääosin luonnontilaiset niityt rehevöityvät ja pusikoituvat hoidon puutteessa ja niittykukat korvautuvat nokkosilla ja ohdakkeilla. Helppo perushoito tällaisille jokivarren niityille olisi esimerkiksi vuotuinen kulotus varhain keväällä, jolloin heinäkasvustosta kertyvät ravinteet eivät jatkuvasti lisääntyisi. Osan alueesta voisi myös niittää tai laiduntaa. Nythän lampaita on joinakin kesinä ollut Halisten alapuolella. Paimiossa Askalan hienoja niittyjä on hoidettu tällä tavalla jo vuosia ja ne kilpailevat kauneudellaan ja lajirikkaudellaan aivan eri sarjassa kuin Aurajoen unohdettu kansallismaisema.

1994777.jpg
Kappale Aurajoen kansallismaisemaa. Valtalajeina pujo, nokkonen, pelto-ohdake ja pajupusikot.
(Kuva 18.10.2008)

Nuo toiveet ovat varsin helposti ja edullisesti toteutettavissa. Vain tuo kävelytieyhteys rautatiesillalta asemalle vaatii nyt merkittäviä maanrakennustöitä ja aitojen uudelleensijoittelua, kun yhteys tarkoituksella suljettiin. Ratapenkan hoito saattaa mennä valtion piikkiin. Jokivarren perinnemaisemia hoitamaan olisi helposti saatavilla talkoolaisia yhteistyössä järjestöjen kanssa. Näitä toiveita tuen mielelläni.

Näiden hyvin paikallisten toiveiden lisäksi on toivottu perustuloa, tuulivoimaa Saaristomerelle Ahvenanmaan ja Tukholman saaristojen tapaan, tasokursseja takaisin peruskouluun, lisää ulkomaalaisia, vähemmän työttömiä ulkomaalaisia, lakkautettuja bussilinjoja takaisin, kaikenkokoisille perheille sopivia asuntoja uusiin kerrostaloihin, jotta perheen kasvaessa voisi muuttaa talon sisällä eikä toiselle puolelle kaupunkia. Hyviä toiveita kaikki nuokin, mutta niihin kaupungin päättäjillä on paljon vähemmän vaikutusvaltaa.

Keskustelua herätti myös korkeimman oikeuden päätös, että poikien ympärileikkaus ei ole pahoinpitely. Minusta lapsille tehtävä ympärileikkaus uskonnollisista syistä loukkaa yksilön itsemääräämisoikeutta ja on ristiriidassa ihmisen perusoikeuksien kanssa.