Venäläistä kansalaisaktivisti Maria Kirbasovaa ollaan karkottamasta Suomesta. Kirbasova on vakavasti sairas vanhus, joka asu tyttärensä luona Suomessa, tytär on Suomen kansalainen. Maahanmuuttovirastossa sukulaisuusuhdetta ei pidetä riittävänä perusteena oleskeluluvan saamiseen Suomessa.

Mielestäni Kirbasovan karkottaminen olisi räikeä ihmisoikeusrikos, sekä äitiä että tytärtä kohtaan. On käsittämätöntä, että sairas vanhus, jolla ei ole Venäjällä lähiomaisia, ei saa oleskelulupaa Suomesta, jossa hän saa tarvitsemaansa hoitoa ja voi elää tyttärensä lähellä. Tytär maksaa hänen kulunsa Suomessa.

Maria Kirbasova on Venäjän sotilaiden äitien komitean perustajajäsen. Hän on tehnyt merkittävän elämäntyön nuorten miesten ihmisoikeuksien puolustamiseksi Venäjän viime vuosikymmenten sekasortoisissa oloissa. Kuka puolustaisi vanhusten ihmisoikeuksia Suomessa?

Mikäli maahanmuuttoviraston päätöksen takana ei ole politiikkaa, herää vahva epäilys, että Suomeen halutaan vain nuoria, varakkaita tai työkykyisiä ulkomaalaisia. Myönnän, että tämä syrjintä ei koske vain ulkomaalaisia. Eihän suomalainenkaan varaton vanhus saa itse valita asuinpaikkaansa Suomessa. Laitoshoitoon joutunut vanhus ei voi vaihtaa kotipaikkaa päästäkseen lähemmäs omaisiaan. Suomessa vanhuksilla ei ole täysiä ihmisoikeuksia.